Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Σολτς: «Η Πολιτική δεν είναι γουέστερν του John Wayne»

WELT AM SONNTAG

«Η ικανότητα για επίτευξη συμβιβασμού αποτελεί δύναμη, λέει ο Olaf Scholz. Πώς συνδυάζεται αυτό με την εντολή του για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών; Μία συνέντευξη για τις δύσκολες αποφάσεις, την ενεργειακή Ασφάλεια και το φόβο του πολέμου».

Στη συνέντευξή του στον Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη Robin Alexander, τον Αρχισυντάκτη της WELT Ulf Poschardt και την Αρχισυντάκτρια της WELT AM SONNTAG Dagmar Rosenfeld, ο Καγκελάριος Olaf Scholz δηλώνει, μεταξύ άλλων:

Ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) για πρώτη φορά δεν αποκλείει τη δημιουργία νέου Ταμείου στην ΕΕ για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα αιτήματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο Scholz δηλώνει: «Οι προτεραιότητες πρέπει να είναι οι σωστές. Πρώτα πρέπει να πέσουν οι τιμές και να λειτουργήσουν και πάλι οι αγορές». Μακροπρόθεσμα «όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε πιο ευνοϊκή θέση απ’ ό,τι με τον κορωνοϊό, καθώς διαθέτουμε ήδη δύο μεγάλα προγράμματα στήριξης: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης NextGeneration EU, στο οποίο δεν έχει δαπανηθεί ακόμη το 80% των χρημάτων. Και το πρόγραμμα Repower της ΕΕ, με το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν οι υποδομές και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ο Καγκελάριος εκφράζει την προσδοκία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο, ωστόσο «δεν θα πρέπει να πάψει να μας απασχολεί ένας τέτοιος κίνδυνος». Ο Scholz επισημαίνει σχετικά: «Δεν θα πρέπει να υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ! Συμφωνώ ως προς αυτό με τον Joe Biden, ο οποίος πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος, ο οποίος καταλαβαίνει πολλά για τον κόσμο και έχει τη δική του ισχυρή κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορεί. «Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, οικονομικά, ανθρωπιστικά αλλά και σε σχέση με την προμήθεια όπλων». Η Γερμανία προμηθεύει όπλα που είναι πολύ κρίσιμα για την έκβαση του πολέμου. «Μόλις πριν από λίγες μέρες παραδώσαμε το Iris-T, το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, το οποίο δεν διαθέτει ούτε η Bundeswehr».

Ωστόσο, ο Καγκελάριος καθιστά για ακόμα μια φορά σαφές ότι το Βερολίνο δεν θα ακολουθήσει μοναχική πορεία σε σχέση με την παροχή όπλων στην Ουκρανία, αλλά θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους συμμάχους του. Παράλληλα, ο Scholz επικαλείται την υποχρέωσή του να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο μεταφέρει την «εντύπωσή του» από συζητήσεις του με πολίτες, ότι το 20-30% των Γερμανών δεν συμφωνεί ούτε με την πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ούτε με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ψηφοφόροι από όλες σχεδόν τις πολιτικές κατευθύνσεις, από το CDU/CSU, το FDP, τους Πρασίνους, αλλά και από το SPD.

Αναφερόμενος στην «Κυκλική Ανταλλαγή όπλων», ο κορυφαίος Γερμανός πολιτικός δηλώνει: «Με την "κυκλική ανταλλαγή όπλων", η Γερμανία έχει διασφαλίσει ότι περισσότερα από 100 άρματα μάχης θα παραδοθούν από την Τσεχία, από τη Σλοβακία, από τη Σλοβενία και από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όπου και θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, καθώς τα logistics, τα ανταλλακτικά, τα πυρομαχικά για αυτά τα άρματα μάχης ρωσικής ή μετασοβιετικής παραγωγής είναι διαθέσιμα στην Ουκρανία. Καταβάλλουμε προσπάθειες για παραδόσεις και από άλλες χώρες».

Ο Scholz υπερασπίζεται το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα: «Πριν από έξι μήνες ήμουν στην Ιαπωνία, τώρα μου είναι σημαντικό να ταξιδέψω στο Πεκίνο και λίγες μέρες αργότερα στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη». Ο Καγκελάριος αντικρούει την κατηγορία ότι το ταξίδι του, στο οποίο θα συνοδεύεται από κορυφαίους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, δημιουργεί τετελεσμένα στην συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας αναφορικά με τη νέα στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το Βερολίνο έναντι του Πεκίνου: «Είναι παράλογη σκέψη το να συντάξω πρώτα χαρτιά πριν να ασχοληθώ με την Πολιτική».

Σε σχέση με την υπόθεση της συμμετοχής της κινεζικής COSCO σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου, ο Scholz αντικρούει την εκτίμηση πολλών στη Γερμανία ότι πρόκειται για «κρίσιμη υποδομή». Πρόκειται απλώς για «μειοψηφικό μερίδιο σε μια επιχείρηση που διαχειρίζεται έναν από μια ολόκληρη σειρά τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων. Το έδαφος παραμένει πλήρως στην ιδιοκτησία της πόλης του Αμβούργου». Ο Καγκελάριος άφησε ανοιχτό το κατά πόσον θα επιβάλει την πώληση, παρά τις όποιες ενστάσεις: «Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα».

Ο Καγκελάριος επιμένει ότι από πολύ νωρίς διακατεχόταν από τη βεβαιότητα ότι ο Wladimir Putin θα χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως όπλο. «Για μένα το συμπέρασμα ήταν ότι, παρόλο που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το φθηνό αέριο από τη Ρωσία, δεν θα έπρεπε να εξαρτηθούμε από αυτό, ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές προμήθειας Ενέργειας». Γι’ αυτό και ως Δήμαρχος Αμβούργου υποστήριξε, χωρίς πάντως επιτυχία, την κατασκευή τερματικών σταθμών LNG στις βόρειες γερμανικές ακτές, ενώ και σαν Υπουργός Οικονομικών διευκόλυνε νομοθετικά το σχεδιασμό υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τώρα η Γερμανία είναι για πρώτη φορά σε θέση να εισάγει φυσικό αέριο από τη Γαλλία. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πλέον ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο», δηλώνει ο Καγκελάριος. Και στην Ευρώπη συνεχίζουν να επεκτείνονται οι υποδομές με την υποστήριξη της Γερμανίας: Από την Ισπανία στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. «Αυτό το κάνουμε παντού, με στόχο οι συγκεκριμένες υποδομές να χρησιμοποιηθούν ευρέως στο μέλλον για τη χρήση υδρογόνου».

Ο Scholz εμφανίζεται σχετικά επιφυλακτικός σχετικά με την ενεργειακή Ασφάλεια στη Γερμανία ενόψει του χειμώνα: «Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, θα καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα. Υπάρχουν όμως και εξωτερικές συνθήκες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε». Ο Καγκελάριος επικαλείται ως αστάθμητους παράγοντες πιθανές καταστάσεις ανάγκης σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γαλλία, την οποία η Γερμανία προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φυσικό αέριο, καθώς πολλοί πυρηνικοί σταθμοί εκεί είναι αυτή τη στιγμή εκτός λειτουργίας.

Στη διαμάχη για τη χρήση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Scholz αντιτίθεται στην πρόταση του FDP να επανεξετάσει την έως τώρα απαγόρευση του Fracking στη Γερμανία: «Προηγούμενες Ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις εξέτασαν αυτά τα σχέδια. Η τοπικές αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες, ώστε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ». Επιπλέον, η παραγωγή αερίου από σχιστόλιθο δεν είναι  απαραίτητη για τη Γερμανία: «Το φυσικό αέριο δεν είναι το μέλλον μας. Η Γερμανία θα είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, πράγμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία μας θα βασίζεται στη χρήση υδρογόνου και Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δημιουργούμε την απαραίτητη υποδομή γι’ αυτό. Και όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την άμεση διαχείριση της κρίσης».

Ο Καγκελάριος επικαλείται τη βαρύτητα που έχει για τον ίδιο η ενεργειακή Ασφάλεια, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιβάλλει την παράταση της λειτουργίας τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία: «Η απόφαση έπρεπε να ληφθεί τώρα. Διαφορετικά, μια συμφωνία εντός της κυβέρνησης δεν θα ήταν έγκαιρα δυνατή. Αυτή την εβδομάδα έπρεπε να δημιουργηθεί η νομική βάση για να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε την Πυρηνική Ενέργεια και πέραν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς». Ο Scholz ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξει και άλλη παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα του Καγκελαρίου να επιβάλει τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής είχε να χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Konrad Adenauer. Πάντως ο Scholz παραδέχεται ότι οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Christian Lindner και Robert Habeck αντίστοιχα, δεν κατελήφθησαν εξαπίνης από την απόφασή του. Άλλωστε, η Δημοκρατία δεν είναι γουέστερν του John Wayne: «Η ικανότητα για επίτευξη συμβιβασμού αποτελεί σημάδι δύναμης. Η χώρα μας δεν είναι Προεδρική Δημοκρατία, ούτε πρέπει να προσποιούμαστε ότι είναι. Κανένα μεμονωμένο πρόσωπο ή μεμονωμένο κόμμα δεν υπαγορεύουν την ακολουθούμενη Πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.