Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Γερμανία: "Οι πολίτες έπαψαν να συμπαθούν τη Baerbock;»

«Πτώση στην κατάταξη της δημοτικότητας: Έπαψαν οι πολίτες να συμπαθούν τη Baerbock;»

Πλήγμα για τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι): Στην τρέχουσα κατάταξη των πολιτικών του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD υποχωρεί από τη 2η στην 6η θέση.

Η πτώση για την Baerbock είναι μεγάλη, μολονότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ουκρανίας η Υπουργός Εξωτερικών αρχικά κέρδισε πόντους με την καθαρή πολιτική της θέση. Μερικές φορές μάλιστα καταλάμβανε την πρώτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών πολιτικών. Όμως αυτή η τάση φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της.

Πιθανοί λόγοι: Πρόσφατα, οι θέσεις της Baerbock (π.χ. για τις παραδόσεις τανκς στην Ουκρανία) άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ασαφείς. Επιπλέον, εξέπληξε με τη δήλωση ότι η πολιτική βίας των ιρανών μουλάδων «δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία».

Αντίθετα, στα ύψη βρίσκεται η δημοτικότητα του Συμπροέδρου του SPD, Lars Klingbeil, ο οποίος ανέβηκε από την 6η στη 2η θέση.

Ο Klingbeil τράβηξε πρόσφατα την προσοχή με τις σαφείς του δηλώσεις για την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα. Πριν από το ταξίδι του καγκελαρίου Olaf Scholz στο Πεκίνο, ζήτησε να θεσπιστούν σαφή κριτήρια αποκλεισμού εκείνων των συναλλαγών με την Κίνα, οι οποίες άπτονται ευαίσθητων για την Ασφάλεια θεμάτων.

Πρωτοπόρος στην κατάταξη της δημοτικότητας παραμένει ο επικεφαλής του CSU Markus Söder. Την 3η θέση καταλαμβάνει ο Υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst (CDU) βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ το προβεβλημένο στέλεχος του Die Linke Sahra Wagenknecht διατηρεί την 5η θέση.

Θέσεις στην κατάταξη χάνουν ο Υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι), ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD), ο ΓΓ του SPD Kevin Kühnert και ο Υπουργός Υγείας Karl Lauterbach.

Στις τρέχουσες τάσεις της κοινής γνώμης του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD, οι Πράσινοι (18%) και το FDP (9%) βελτιώνουν τις επιδόσεις τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το CDU/CSU (26%) χάνει μισή μονάδα. Το SPD (20,5%), το AfD (15%) και το Die Linke (4,5%) διατηρούν τις επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7% (-0,5%).

Αν αυτά ήταν τα αποτελέσματα των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών, ο κυβερνητικός συνασπισμός SPD, Πρασίνων και FDP θα διεύρυνε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία με συνολικό ποσοστό 47,5%. Θα μπορούσε επίσης να σχηματιστεί Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (συνολικά 46,5%), ενώ ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και FDP θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία του 53% των ψήφων.

Ο επικεφαλής του INSA, Hermann Binkert, δηλώνει: «Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν στην πρώτη θέση, αλλά δεν επωφελούνται από την κακή ατμόσφαιρα έναντι της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Πηγή: BILD / Michael Bassewitz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.