Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

«Μεγάλη δυσαρέσκεια στη Γερμανία μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα»

Süddeutsche Zeitung «Στο Bundestag ο κυβερνητικός συνασπισμός εξάγει ανάμεικτα συμπεράσματα για τις αποφάσεις στην Αίγυπτο. Κριτική από την αντιπολίτευση»

Ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κλίμα στην Αίγυπτο,. Αρχικά επισημαίνεται ότι η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock (Πράσινοι), δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης ότι «συνυπάρχουν η ελπίδα και η δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα», καθώς η ίδια αξιολογεί θετικά την απόφαση για το Ταμείο από το οποίο θα καταβάλλονται αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, κάτι που η κα Baerbock χαρακτήρισε ως «επιτυχία σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη για το κλίμα», ενώ τόνισε ότι η Διάσκεψη υπερασπίστηκε τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, και απέτρεψε την υπαναχώρηση από τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γλασκώβη και το Παρίσι. Ωστόσο, στην κα Baerbock προκαλεί δυσαρέσκεια το γεγονός ότι εξαιτίας της παρεμποδιστικής στάσης κάποιων πετρελαιοπαραγωγών χωρών και παραγόντων που συμβάλλουν σημαντικά στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, απετράπη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εγκατάλειψη των ορυκτών πόρων, για αυτό και, όπως δήλωσε, ο κόσμος χάνει «πολύτιμο χρόνο» στην προσπάθεια να φτάσει τον στόχο του 1,5 βαθμού.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Steffi Lemke (Πράσινοι), που εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης «συνολικά υπολείπεται του αναγκαίου», ενώ και η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, Sanae Abdi, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το ότι κάποιες χώρες ανακάλεσαν τις δεσμεύσεις τους για τις δαπάνες που αφορούν το κλίμα και παρατηρείται και πάλι αύξηση στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Η αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Julia Verlinden, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα πλούσια κράτη αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και συμφωνήθηκαν μηχανισμοί χρηματοδότησης, ώστε να βοηθηθούν στοχευμένα οι άνθρωποι που πλήττονται ιδιαίτερα από περιβαλλοντικές καταστροφές, αν και ήταν επικριτική ως προς το ότι παρεμποδίστηκε η λήψη απόφασης για τον περιορισμό και τον τερματισμό της χρήσης των ορυκτών πόρων. Παράλληλα, η κα Verlinden επεσήμανε ότι αναμένει κυρίως από τον Υπουργό Μεταφορών, Volker Wissing (FDP), αποτελεσματικές προτάσεις ώστε ο τομέας των μεταφορών να συνδράμει στην προστασία του κλίματος.

Από την πλευρά του, ο Olaf in der Beek, εκπρόσωπος του FDP για θέματα κλιματικής πολιτικής, θεωρεί «κατ’ αρχήν θετική» την επίτευξη κοινής δήλωσης, με την οποία εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος του 1,5 βαθμού κελσίου, αν και για τον ίδιο είναι απογοητευτικό το ότι πολλά σημεία χρειάζονται αποσαφήνιση.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο Andreas Jung, εκπρόσωπος της Ένωσης CDU/CSU για θέματα κλιματικής πολιτικής υποστήριξε ότι επετεύχθησαν «πολύ λίγα», καθώς την ώρα που η κλιματική αλλαγή προχωρά, η διεθνής κοινότητα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Καλεί, δε, τον κυβερνητικό συνασπισμό να εφαρμόσει με συνέπεια τον νόμο για την προστασία του κλίματος.

Ο βουλευτής της Αριστεράς, Victor Perli, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια «παιχνίδια εξουσίας και κακούς συμβιβασμούς», καθώς και ότι χρειάζεται «σημαντική οικονομική υποστήριξη για τις φτωχές χώρες και τους φτωχούς ανθρώπους, κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή, από πάνω προς τα κάτω».

Τέλος, η συμπρόεδρος του AfD, Alice Weidel, κάλεσε την Υπουργό Εξωτερικών και τη γερμανική πολιτική σκηνή να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, καθώς την επιθυμία για μια πολιτική για την προστασία του κλίματος, η οποία ζημιώνει τη γερμανική οικονομία και ευημερία, ουσιαστικά δεν τη συμμερίζεται κανείς εκτός Γερμανίας.

Kristian Frigeli και Johannes Wiedemann 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.