Iστοσελίδα του Δικτύου Γερμανών Συντακτών RND:
«Η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας - Επέκταση του ΝΑΤΟ: Γιατί ο Erdogan συνέδεσε ξαφνικά την έγκρισή του με έναν δημοσιογράφο»
«Ο ηγέτης της Τουρκίας Erdogan μπλοκάρει τη βόρεια επέκταση του ΝΑΤΟ. Απαιτεί παραχωρήσεις από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ειδικά ένας άνδρας φοβάται τώρα για την ελευθερία του -ένας Τούρκος δημοσιογράφος που κατέφυγε στη Σουηδία.»
O Gerd Höhler στην ανταπόκρισή του συνοψίζει την υπόθεση του πολιτικού επιστήμονα, συγγραφέα και πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Today's Zaman» Bülent Kenes, την έκδοση του οποίου απαίτησε ονομαστικά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Σουηδού Πρωθυπουργού Ulf Kristersson στην Τουρκία ο Πρόεδρος Erdogan, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για να συναινέσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ είναι η παράδοση εκ μέρους της Σουηδίας των 73 Τούρκων που διαβιούν στην χώρα και έχουν χαρακτηριστεί από το τουρκικό καθεστώς ως τρομοκράτες με την αιτιολογία ότι είτε είναι υποστηρικτές του Κουρδικού Κόμματος ΡΚΚ ή του κινήματος DHKP-C, είτε αποτελούν ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η δήλωση του Erdogan περί της σημασίας της «έκδοσης του τρομοκράτη που ονομάζεται Bülent Kenes», μπορεί να σημαίνει είτε ότι χωρίς την έκδοση του συγκεκριμένου προσώπου δεν θα υπάρξει ένταξη της Σουηδίας ανεξαρτήτως του κατά πόσον θα απελάσει άλλους φερόμενους από το τουρκικό καθεστώς ως τρομοκράτες, είτε ότι και μόνο η έκδοση του Kenes θα άνοιγε την πόρτα της Συμμαχίας για την σκανδιναβική χώρα, οπότε καθίσταται σαφές ότι σε κάθε περίπτωση ο Bülent Kenes –ο οποίος είχε διαφύγει από την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Erdogan το 2016 για να βρει καταφύγιο στη Σουηδία- έχει αναχθεί σε βασικό πρόσωπο στη διελκυστίνδα για τη βόρεια επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο Kenes απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξή του σε σχέδια πραξικοπήματος κατά του Erdogan, σημειώνεται στο δημοσίευμα που παραθέτει σχετικές δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων SVT Nyheter, σύμφωνα με τις οποίες παρότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, εντούτοις ανησυχεί για ενδεχόμενη επίδραση «των διαπραγματεύσεων της νέας σουηδικής κυβέρνησης και του ισλαμοφασιστικού αυταρχικού καθεστώτος Erdogan» επί της διαδικασίας έκδοσής του, ενόσω η Σουηδία έχει διαβεβαιώσει τη Τουρκία ότι «θα χειριστεί τα αιτήματα έκδοσης γρήγορα και προσεκτικά».
«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Kristersson, ο οποίος έχει τη στήριξη του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος των Δημοκρατών, διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα ότι η Σουηδία „θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ“. Χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Erdogan ως „πολύ παραγωγική“. Η σουηδική αντιπολίτευση ήδη βλέπει τη νέα κυβέρνηση να „γονατίζει“ στον Erdogan. Η απόφαση έκδοσης ανήκει στη δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, το κίνημα Gülen, σε αντίθεση με το PKK, το οποίο είναι επίσης απαγορευμένο στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση εκτός Τουρκίας. Όμως, την επόμενη εβδομάδα το σουηδικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για μια συνταγματική τροποποίηση για αυστηρότερους νόμους κατά της τρομοκρατίας -ένα από τα αιτήματα της Άγκυρας», επισημαίνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η απέλαση του Kenes στην Τουρκία θα δημιουργούσε προηγούμενο, καθώς μέχρι τώρα η Σουηδία έχει εκδώσει μόνο έναν καταζητούμενο στη συγκεκριμένη χώρα, η δράση του οποίου μάλιστα δεν είχε να κάνει με πολιτικά ή υποτιθέμενα τρομοκρατικά εγκλήματα αλλά με απάτες με πιστωτικές κάρτες, οπότε μία απέλαση του Kenes θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό προηγούμενο, καθώς «εκατοντάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και διανοούμενοι διαβιούν σε ευρωπαϊκές χώρες και αντιμετωπίζουν πολυετείς ποινές φυλάκισης στην Τουρκία για επικριτικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις».
Ο αρθρογράφος εκτιμά πως ο Kenes, ως διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, είναι εξίσου επικίνδυνος για τον Erdogan με τον Osman Kaval, γι’ αυτό και «θέλει να του κλείσει το στόμα», εξού και η πρόσφατη δημοσιοποίηση από την φίλα προσκείμενη στον Τούρκο Πρόεδρο εφημερίδα Sabah φωτογραφιών του Kenes και τη διεύθυνση της κατοικίας του στη Στοκχόλμη, ενώ «είναι κοινό μυστικό ότι κατάσκοποι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT ακολουθούν τους επικριτές του Erdogan σε άλλες χώρες και υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις στις οποίες πράκτορες της MIT απήγαγαν Τούρκους εξόριστους στο εξωτερικό και τους μετέφεραν στην Τουρκία».
Τέλος, ο Gerd Höhler παραθέτει δηλώσεις του Bülent Kenes ότι δεν είχε ουδεμία ανάμειξη σε τρομοκρατικές ή βίαιες ενέργειες και ότι εμπιστεύεται το κράτος δικαίου της Σουηδίας, και ολοκληρώνει το άρθρο του σημειώνοντας: «Αυτό καθιστά την υπόθεση Kenes μια λυδία λίθο για τη σουηδική δικαιοσύνη και τη νέα συντηρητική κυβέρνηση στη Στοκχόλμη, κάτι που επισημαίνεται τώρα και από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια οργάνωση αφιερωμένη στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων παγκοσμίως. Η συντονίστρια του CPJ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Gulnoza Said προειδοποιεί: „Σε καμία περίπτωση η Σουηδία δεν πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας για απέλαση του Bullent Kenes“. Εάν η Σουηδία τον εκδώσει, „δεν μπορεί πλέον να αυτοαποκαλείται δημοκρατικό συνταγματικό κράτος“».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.