Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Kοινοτικά κονδύλια: Ποια χώρα εισπράττει τα περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα DIE WELT το ποσό που συνεισέφερε η Γερμανία το προηγούμενο έτος στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. αυξήθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ (μεταξύ άλλων και λόγω του Brexit), καθώς σύμφωνα το καθαρό ποσό που έδωσε η Γερμανία το 2021 στην Ε.Ε. ανήλθε σε 25,1 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Γαλλία συνέδραμε στις κοινοτικές δαπάνες με 12,4 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 3,2 δισ.

Σε απόλυτους αριθμούς η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς έλαβε 11,8 δισ. περισσότερα από όσα κατέβαλε ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 4,5 δισ., η Ουγγαρία με περίπου 4,1 δισ. και η Ρουμανία με σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

 Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το 2020 η καθαρή συνεισφορά της Γερμανίας ήταν σαφώς μικρότερη και ανήλθε σε 19,4 δισ. ευρώ, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 η Γερμανία και άλλες χώρες είχαν συναινέσει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους λόγω της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν πολιτικά «εύφλεκτη ύλη» κυρίως λόγω των οικονομικών ροών προς την Πολωνία και την Ουγγαρία, που βρίσκονται στο στόχαστρο εξαιτίας σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου και άλλων βασικών αρχών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τα ποσά αυτά σε σχετικό ερώτημα που έθεσε το DPA, ενώ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι επιχείρημα της Κομισιόν είναι ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς και ότι το όφελος από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν προκύπτει μόνο από τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, που στηρίζονται στις εξαγωγές, επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κάτι που επισημαίνεται και στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης, όπου αναφέρεται ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν επωφελείται τόσο πολύ από την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. όσο η γερμανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.