Συνέντευξη με την Πρόεδρο της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (ΠΟΕ) Ευτυχία Όλοφσον-Σαβιολάκη
Στην μεγάλη εκδήλωση των συλλόγου Κρητών Μονάχου με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκε και η Πρόεδρος ΠΟΕ κ Ευτυχία Όλοφσον- Σαβιολάκη με την οποία είχαμε μια συζήτηση.
Το πρώτο μας ερώτημα είχε να κάνει με την πανδημία.
-Φοβηθήκατε ότι η πανδημία θα λειτουργούσε αρνητικά στους συλλογικούς φορείς ;
Σαβιολάκη: Εννοείται ότι υπήρχε έντονη ανησυχία. Υπήρχε ο φόβος ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα θα αποδυνάμωναν τις ανθρώπινες σχέσεις και θα ενίσχυαν την αποστασιοποίηση από κοινές και συλλογικές δράσεις. Και επειδή, κυρίως οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι στηρίζουν τις δράσεις σε συλλογικές εκφράσεις όπως π.χ. χορευτικά τμήματα, ο φόβος ήταν ακόμη μεγαλύτερος και για λόγους οικονομικούς καθότι θα προέκυπτε έλλειψη οικονομικών πόρων.
Δορυφόρος: Εσεις όμως ως Ομοσπονδία φάνηκε να χρησιμοποιείται την τεχνολογία σε μεγάλο βαθμό για να καλύψετε το κενό που προέκυψε λόγω της αναστολής λειτουργίας των συλλόγων.
Σαβιολάκη: Ναι είναι αλήθεια. Αξιοποιήσαμε, και θα τολμούσα να πω με μεγάλη επιτυχία, το διαδίκτυο και είχαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα διαδικτυακές εκδηλώσεις με εκλεκτούς ομιλητές από Μητρόπολη Ρεθύμνης, Κισσάμου και Γερμανίας, τα πανεπιστήμια Κρήτης από πανεπιστήμια της Κρήτης, του Αμβούργου, του ιστορικού και ναυτικού Μουσείου Κρήτης τους Δήμους Αδκαλοχωρίου και Αστερουσιων, την Αγροξένια και άλλους με την θερμή υποστήριξη και τη στενή συνεργασία με τη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την περιφέρεια Κρήτης, την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, το προξενείο του Αμβούργου, το Κρατίδιο του Αμβούργου κσι τον ΕΟΤ.
Εκτός από τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα (Μάχη της Κρήτης, Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου) οργανώσαμε την περίοδο της πανδημίας διαδικτυακές δράσεις όπως για παράδειγμα το συνέδριο για τον αγροτουρισμό, τον μαραθώνιο αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι και τα Αστερουσια, την εκδήλωση προς τιμή του καθηγητή Αλέξανδρου Παπαδερού και της ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, την ημερίδα για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και το αφιέρωμα στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη του 1770.
Εδώ θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι στις εκδηλώσεις αυτές μας στήριξαν με τη συμμετοχή τους πολλοί μουσικοί από Ελλάδα και Γερμανία, τους οποίους γι ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω.
Δορυφόρος: Ποια η παρέμβαση σας στην γερμανική / ευρωπαϊκή κοινωνία ;
Σαβιολάκη: Πολύ σημαντική παρέμβαση ήταν η ημερίδα για τον Αγροτορισμό την οποία εντάξαμε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα του Αμβούργου με δυνατότητα παρακολούθησης και στην αγγλική γλώσσα που αποτέλεσε ουσιαστική παρέμβαση και μια ευκαιρία να προβάλλουμε τον Αγροτουρισμό στο νησί μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή σε εκδηλώσεις μας του Δρ. Σπένλε, πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του κρατιδίου της Βαυαρίας, του καθηγητή Μουνιχ από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου και του καθηγητή Ραιζερ, πρώην γενικού Γραμματέα του παγκόσμιου συμβουλίου εκκλησιών.
Δορυφόρος: Τώρα, μετά την ακύρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων ; Τι εικόνα έχετε ; Επανέρχονται οι συλλογικότητες στις ελληνικές παροικίες.
Σαβιολάκη: Τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και όσο μπορούμε να γνωρίζουμε από τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας σε όλη την Γερμανία και Ευρώπη σιγά - σιγά επανερχόμαστε στην ,,κανονικότητα,,. Οι περισσότεροι σύλλογοι / φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις και όπως βλέπουμε και σήμερα στο Μόναχο με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Τα χορευτικά τμήματα επαναλειτουργούν και οι σύλλογοι διοργανώνουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και σχεδιάζουν δράσεις. Οι άνθρωποι βρίσκονται πάλι μαζί.
Δορυφόρος: Έχετε διαπιστώσει κάποιο στοιχείο από τις δράσεις που αξίζει αναφορά ;
Σαβιολάκη: Είναι πολύ αισιόδοξο , ότι έρχεται νέος κόσμος στις δράσεις. Και ,,νέος,, δεν εννοώ μόνο ηλικιακά αλλά δεν είναι πλέον μόνο οι παλιοί στις δράσεις των συλλόγων.
Δορυφόρος: Άρα είστε αισιόδοξοι και για την Ομοσπονδίας σας.
Σαβιολάκη: Ναι είμαι σίγουρη ότι στην επόμενη γενική Συνέλευση θα συμμετέχουν περισσότερα μέλη και ότι βαδίζουμε σ έναν πολύ καλό δρόμο χαράζοντας την κοινή μας πορεία για μια δυναμική και αποτελεσματική προβολή του τόπου μας και βέβαια την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική μεταλαμπάδευση της ιστορίας του πολιτισμού και της κουλτούρας μας στις νέες γενιές που είναι και ο βασικός στόχος μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.