Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η “υπνική άπνοια”;

Αρκετές φορές το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή και την οξυγόνωση του ασθενούς, που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα ή και περισσότερο από λεπτό (άπνοια ύπνου). 

Σε περίπτωση που το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και του οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ροχαλητό να αποτελεί σύμπτωμα και να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) – “Sleep apnea syndrome”. 

Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς εμπλέκεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενης εμφανίζει άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί σε Πολυσωματογραφική Μελέτη Ύπνου, η οποία θα καταδείξει με ακρίβεια αν υπάρχουν άπνοιες , τη διάρκειά τους , τον αριθμό τους για κάθε ώρα ύπνου(δείκτης απνοιών -υποπνοιών ΑΗΙ) καθώς και άλλες σημαντικές παραμέτρους , όπως πόσο πέφτει ο κορεσμός του οξυγόνου (SaO2) , μέτρηση καρδιακού παλμού, αφυπνίσεις,αρρυθμίες και ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες, νυχτερινές αφυπνίσεις.Για τη διάγνωση και διερεύνηση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας , εφαρμόζεται τελευταία η έξυπνη μελέτη ύπνου στο σπίτι με τη συσκευή Snore-Check Olympus. Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό κασετόφωνο με δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης καταγραφής του ήχου, που το παίρνει ο ασθενής στο σπίτι του. Είναι πολύ βολικό και εύκολο στην εφαρμογή του, καθως συνδέεται με ένα αυτοκολλητο στο στήθος ή με ένα κλιπ στο πέτο της μπλούζας του ασθενούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμάται αναπαυτικά ο ασθενής , πράγμα που είναι απαραίτητο για να είναι αξιόπιστη η μελέτη ύπνου. 

Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελέτης του ύπνου γίνεται σε ειδικό κέντρο απνοιών -Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ανακοινώνεται στον ασθενή σε 2 μόλις ημέρες. Η ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος δίνει απαντήσεις για το εάν υπάρχουν άπνοιες ή όχι, τη διάρκεια των απνοιών, την ένταση του ροχαλητού, καθώς και τον αριθμό των επεισοδίων της άπνοιας για κάθε ώρα ύπνου-δείκτης απνοιών ΑΗΙ. Χρησιμεύει δε ως Screening Test προκειμένου να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα μιας πλήρους Πολυσωματογραφικής Μελέτης Ύπνου. 

Απόσπασμα ανάρτησης του Δρ Η.Φωτόπουλου (Χειρουργός ΩΡΛ-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) site: www.drfotopoulos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.