Συνέντευξη με τον Νίκο Κορογιαννάκη υποψήφιο (από τον Απόδημο) της Νέας Δημοκρατίας
Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου φιλοξενούμε σήμερα τον υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ Νίκο Κορογιαννάκη. Ο Νίκος Κορογιαννάκης δικηγόρος είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους της ΝΔ από το χώρο του Απόδημου (Βρυξέλλες) - στην 10η θέση,
ΔΟΡ: Μαζί σας θα θέλαμε να συζητήσουμε τα θέματα της ,,ψήφου των αποδήμων,, καθώς στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας είστε ένας εκ των υποψηφίων από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Ανεξάρτητα το πως φθάσαμε στη ψήφιση των διατάξεων του σημερινού νόμου για τη διευκόλυνση των Ελλήνων στο εξωτερικό όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των ομογενών στο εξωτερικό χρεώνει (το νόμο) συνολικά στο πολιτικό σύστημα και το ερμηνεύουν ως αδιαφορία στους Έλληνες του εξωτερικού ; Συμφωνείτε ;
Ν. Κ. : Ο νόμος για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας αποτελεί υλοποίηση μιας αντίστοιχης δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήλθε στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία απέδειξαν έμπρακτα και σε κορυφαίο βαθμό, το ενδιαφέρον τους για τον απόδημο ελληνισμό. Το σχέδιο νόμου όταν το έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση δεν περιείχε περιορισμούς. Όμως το Σύνταγμα επιβάλει να ψηφιστεί ο νόμος από 200 Βουλευτές, τους οποίους η Ν.Δ. δεν είχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την ψήφο των αποδήμων και δεν συμμετείχε στη συζήτηση για το νόμο ενώ το ΚΚΕ είναι αυτό που έθεσε τους περιορισμούς για να το ψηφίσει. Η Κυβέρνηση είχε να διαλέξει ανάμεσα στο να μην φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση και να μην ψηφίσει κανείς και να αποδεχτεί τους περιορισμούς του ΚΚΕ ώστε έστω και αυτοί οι 22.800 που γράφτηκαν να ψηφίσουν. Η Κυβέρνηση έφερε μάλιστα και τροπολογία πέρσι στη Βουλή για την κατάργηση των περιορισμών αλλά εκεί και πάλι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν την ψήφισαν. Θεωρώ ότι οι περιορισμοί είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες του Εξωτερικού δεν γράφτηκαν μαζικά να ψηφίσουν. Δεν υπάρχει αδιαφορία. Δυσκολία εγγραφής υπάρχει, απογοήτευση από τους περιορισμούς. Υπήρξε και μια αρνητική διαφήμιση και πάλι από όσους δεν ήθελαν να γραφτεί ο κόσμος. Για παράδειγμα για τους κάτω των 30 δεν υπάρχουν περιορισμοί εφόσον έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αυτό όμως μόνο η Νέα Δημοκρατία το επικοινώνησε. Πιστεύω ότι μετά την πρώτη «δοκιμή» της ψήφου στο εξωτερικό, οι εγγραφές θα αυξηθούν σημαντικά.
ΔΟΡ: Σχεδόν όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή έχουν στα ψηφοδέλτια επικρατείας τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό . Όμως με μια μια απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση θα εκλεγούν μόλις δυο απόδημοι συνολικά απ όλα τα κόμματα .
Μάλιστα ο συγκεκριμένος υποψήφιος που θα εκλεγεί από τη ΝΔ (υπ. Χρήστος Στυλιανίδης) πολύ πιθανό να ήταν υποψήφιος και χωρίς το νόμο. Τελικά μετά από τον αποκλεισμό χιλιάδων Ελλήνων εξωτερικού ο νόμος φαίνεται ότι δεν βοήθησε ούτε σε μια ,,καλή,, εκπροσώπηση των Ελλήνων εξωτερικού. Συμφωνείτε με το συμπέρασμά μας αυτό ;
Ν. Κ.: Δεν συμφωνώ με το συμπέρασμά σας. Η ψήφος έστω και αυτών των λίγων Ελλήνων του εξωτερικού και η συμμετοχή τριών από εμάς στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κάθε κόμματος υποχρέωσε τα κόμματα να βάλουν τους Έλληνες του Εξωτερικού στο προσκήνιο και να ακουστεί η φωνή τους και εσωτερικά και στο ευρύ κοινό. Η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που έκανε εκστρατεία εγγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους και το μόνο κόμμα που έκανε ανοικτές συγκεντρώσεις στο Εξωτερικό. Εκτός από τις 2 εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες με τον Β.Μεϊμαράκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχα σε ανοικτές συγκεντρώσεις στο Λουξεμβούργο, στη Στουτγάρδη (πάλι με τον Β. Μεϊμαράκη) και το Παρίσι με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Ο τελευταίος έκανε εκδήλωση στην Κύπρο και θα κάνει μια ακόμη στην Νέα Υόρκη. Σε όλες μας τις επισκέψεις έχουμε παράλληλα επικοινωνίες με τοπικά μέσα ενημέρωσης, με την εκκλησία, τις Κοινότητες, τις Ομογενειακές Οργανώσεις κλπ. Προσωπικά έχω δώσει μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων σε ομογενειακά μέσα, ακόμη και αυτή εδώ η συνέντευξη γίνεται ακριβώς επειδή ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν από τις χώρες όπου κατοικούμε και του εκλέγεσθαι ως εκπρόσωποι των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η εκπροσώπηση δεν είναι μόνο αυτοί που θα εκλεγούν αλλά και όσοι δεν θα εκλεγούν και θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται η καθεμία και ο καθένας στο κόμμα του. Και υπάρχουν πολύ άξιοι υποψήφιοι των αποδήμων σε όλα τα ψηφοδέλτια.
Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον απόδημο Ελληνισμό σε σχέση με τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας. Κάναμε το πρώτο βήμα και ο νόμος ως εξέλιξη έστω κι έτσι, είναι καθοριστικός για το μέλλον. Να τον βελτιώσουμε και να δυναμώσουμε την εκπροσώπηση και τη φωνή μας ως απόδημοι. Εμείς θέλουμε να υπάρχει μεγαλύτερη και ευρύτερη εκπροσώπηση, εμείς θέλουμε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.
Έστω κι έτσι όμως μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα στα επόμενα βήματα διότι θα υπάρξει και συνέχεια. Δεν σταματάμε εδώ και θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον, η φωνή των αποδήμων θα εκπροσωπηθεί επάξια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα περιβάλλοντα όπου συμμετέχει η Ελλάδα και σχετίζονται επίσης με τον απόδημο ελληνισμό.
ΔΟΡ: Πιστεύετε -και από όσα ακούτε από τυχόν συζητήσεις και μ άλλα κόμματα- ότι υπάρχουν περιθώρια τα κόμματα να είναι σε θέση στο μέλλον να βελτιώσουν τον νόμο ;
Ν. Κ. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξέλιξη που τη θεωρώ δεδομένη, δεσμεύεται ότι θα υποβάλει τροπολογία για την κατάργησή των περιορισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο μιλώντας σε απόδημους είπε πρόσφατα ότι είναι κατά των περιορισμών. Ιδού η Ρόδος! Πιστεύω ότι τόσο αυτοί που έθεσαν τους περιορισμούς, το ΚΚΕ, ή αυτοί που ήταν εντελώς αντίθετοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθούν έστω και μετά τις εκλογές στο πλευρό των αποδήμων. Για τη Νέα Δημοκρατία η βελτίωση του νόμου είναι δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΟΡ: Τον αριθμό των μόλις 23.000 περίπου εγγραφών τον αξιολογείτε; ως ένδειξη μικρού ενδιαφέροντος, ως αποτέλεσμα των περιορισμών του νόμου ή λίγο απ’ όλα;
Ν. Κ. : Νομίζω έπαιξαν κυρίως ρόλο οι περιορισμοί του νόμου όπως σας εξήγησα και προηγουμένως κι αυτό έγινε εξαιτίας μιας κακής αντιμετώπισης του θέματος από κόμματα της αντιπολίτευσης και από το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά δεν έκαναν καμία προσπάθεια για την αύξηση των εγγραφών. Υπογραμμίζω ότι η πλατφόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής είναι πάντα ανοικτή. Μπορεί να γραφτεί κάποιος για να ψηφίσει σε επόμενες εκλογές. Εφόσον γίνουν δεύτερες εκλογές άμεσα, τον Ιούλιο, ή όποτε γίνουν, προλαβαίνει να γραφτεί κανείς. Κι αυτό είναι το κάλεσμα που κάνω, με την ευκαιρία που μου δίνετε. Να συνεχιστούν οι εγγραφές των αποδήμων, στο ελάχιστο χρόνο που απομένει. Ακόμα και αυτή την εβδομάδα μπορούν να εγγραφούν μέσω της πλατφόρμας apodimoi.gov.gr προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν στις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές.
ΔΟΡ: Η υποψηφιότητά σας θα περιοριστεί στο συμβολικό της χαρακτήρα ή υπάρχει κάποιος σχεδιασμός όσον αφορά τη συμμετοχή στο σχεδιασμό πολιτικής για τον απόδημο Ελληνισμό.
Κάθε άλλο. Μπορεί να μετέχω σε μια τιμητική μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (στην 10η) όμως αυτό μου δίνει τη δυνατότητα, ως πολιτευτής, πλέον, των αποδήμων να συμμετέχω στον διάλογο και στις δράσεις για τη βελτίωση του νόμου περί της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές της Ελλάδα αλλά και σχετικά με τον σχεδιασμό ευρύτερων πολιτικών για τον απόδημο ελληνισμό. Είναι κάτι για το οποίο ήδη εργαζόμουν και προσπαθούσα, ως στέλεχος του απόδημου ελληνισμού στη Νέα Δημοκρατία και ως μέλος σε διοικήσεις οργανώσεων του αποδήμου ελληνισμού στις Βρυξέλλες και στο Βέλγιο όπου ζω τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και μέσω της συμμέτοχής μου σε οργανώσεις των αποδήμων στην Ευρώπη.
Τώρα ως πολιτευτής έχω ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Η προεκλογική εκστρατεία μου έδωσε την δυνατότητα να προβάλω σε εθνικό ακροατήριο τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για τους απόδημους αλλά κυρίως αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον υπάρχει μετρήσιμη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογική διαδικασία. Όσο η συμμετοχή θα διευρύνεται τόσο η κεντρική εξουσία θα μας ακούει περισσότερο. Το παρελθόν έπασχε επίσης από την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας από τα διάφορα Υπουργεία χωρίς συνολική θεώρηση και των αναγκών. Συζητάμε εδώ και πολλούς μήνες και με το Υπουργείο Εξωτερικών, Εσωτερικών και με το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και με το Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Η προσπάθεια και ο αγώνας τώρα ξεκίνησαν. Η συνέχιση της προσπάθειας, η βελτίωση των πολιτικών και η συνεργασία όλων μας, είναι τώρα πια στο χέρι μας.
Κύριε Κορογιαννάκη, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.