Συνολικά, μόνον 22.020 από τα εκατομμύρια των αποδήμων Ελ λήνων έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα ικανοποίησε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που επιδίωκαν τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των αποδήμων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι
Οργή για τον αποκλεισμό των αποδήμων από τις εκλογέςΗ εφαρμογή του νόμου οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία, καθώς μόλις 22.000 από τα εκατομμύρια των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους
Μιλούν στα «ΝΕΑ» τέσσερις Ελληνες από τα κέντρα της παροικίας στη Γερμανία στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής.
«Κόφτης» των αποδήμων είναι η διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή διετίας στην Ελλάδας τα τελευταία 35 χρόνια. Ο σημερινός νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στις υπερπόντιες χώρες μετανάστευσης, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία αφενός και αφετέρου τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι για τους Ελληνες χώρος ελεύθερης διακίνησης.
Στη Γερμανία γράφτηκαν... 3.123!
Τα τραγικά αποτελέσματα του νόμου φαίνονται ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας όπου ζουν περίπου 500.000 Ελληνες. Από αυτούς μόλις 3.123 έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό 1,6%, για να ασκήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής. Αυτοί θα ψηφίσουν στα 19 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε Ααχεν, Αμβούργο, Αννόβερο, Βερολίνο (3), Βούπερταλ, ∆ρέσδη, Κολωνία, Λουντβιγκσχάφεν, Μόναχο (3), Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη.
Από τις εγγραφές στους ειδικούς καταλόγους βγαίνει καθαρά το συμπέρασμα ότι αποκλείονται οι Ελληνες της πρώτης αλλά και της δεύτερης γενιάς, διότι δεν ικανοποιούν την προϋπόθεση της διετούς παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Για το Βερολίνο δηλώθηκαν 679 ψηφοφόροι, ενώ για το Μόναχο και την ευρύτερη περιοχή που έχει πολλαπλάσιο αριθμό Ελλήνων μόλις 581. Στο Βερολίνο ήρθαν αρκετοί Ελληνες στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι δεν έχουν το πρόβλημα της 35ετίας. Το έχουν όμως οι κάτοικοι Μονάχου και περιχώρων που προέρχονται από τη γενιά των «γκασταρμπάιτερ».
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο αριθμός είναι μικρός και σε βιομηχανικές πόλεις, κέντρα της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία: Περιφέρεια Στουτγκάρδης 371, Νυρεμβέργη 118, Φρανκφούρτη 293, Αμβούργο 176, Αννόβερο 62, Ντίσελντορφ 301, Κολωνία 137, Βούπερταλ 73, Λουτβιγκσχάφεν 53. Στη ∆ρέσδη της ανατολικής Γερμανίας 67.
Χαμηλή συμμετοχή
Η διαφορετική φύση της μετανάστευσης εξηγεί και το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγγραφεί 4.558 στους εκλογικούς καταλόγους, περισσότεροι απ’ ό,τι στη Γερμανία με πολλαπλάσιους Ελληνες. Απελπιστικά χαμηλή είναι η συμμετοχή των αποδήμων και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών έχουν εγγραφεί: Γαλλία 924, Βέλγιο 1.573, Ολλανδία 1.928, Σουηδία 661, Ισπανία 500, Ελβετία 1.373.
Απαγορευτικά λειτούργησε η εφαρμογή του νόμου για τους απόδημους στις υπερπόντιες χώρες. Στις ΗΠΑ δηλώθηκαν 1.573 και θα κληθούν να ψηφίσουν σε 9 εκλογικά τμήματα, στον Καναδά 153 σε δύο εκλογικά τμήματα, Μόντρεαλ και Τορόντο και στην Αυστραλία μόλις 137 που θα ψηφίσουν σε 2 εκλογικά τμήματα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ
Μιλούν στα «ΝΕΑ» τέσσερις Ελληνες από τα κέντρα της παροικίας στη Γερμανί
ΦΑΙ∆ΩΝ Γ. ΚΟΤΣΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣΠρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW ΚΟΛΩΝΙΑ
Κανονικά αυτός ο νόμος πρέπει να αποκαλείται «Στέρηση Εκλογικού ∆ικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας». Σε αντίθεση με όλους τους Ευρωπαίους, οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μόνο αν αποδείξουν ότι έζησαν ή εργάσθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια. Γι’ αυτό ευθύνονται βασικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που εξάρτησαν την ψήφο τους από αυτόν τον όρο. Οταν φωνάζαμε ότι ούτε το 5% των αποδήμων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, μας έλεγαν ψεύτες και ότι υπερβάλλουμε.
Τελικά είχαμε δίκιο. Μόνον 22.000 δηλώθηκαν τελικά σε σύνολο 7 εκατομμυρίων Ελλήνων της ∆ιασποράς. Στενοχώρια, αγανάκτηση και ντροπή είναι τα συναισθήματά μας, βλέποντας τις ουρές των χιλιάδων Τούρκων που στέκονται ώρες για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού. H λύση: Κατάργηση της ειδικής και μοναδικής στο Σύνταγμα ρήτρας των δύο τρίτων της Βουλής γι’ αυτόν τον νόμο. Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τώρα για όλους εντός κι εκτός επικράτειας και σύντομα ηλεκτρονική ψήφος. ∆εν επαιτούμε. Απαιτούμε!
ΜΑΡΙΝΑ ΝΤΟΥΣΚΑ Γεωπόνος BSC, MBA, Project Manager , ΜΟΝΑΧΟ
Ενα πάγιο αίτημα των Ελλήνων της ∆ιασποράς επετεύχθη έπειτα από πολλούς συμβιβασμούς των κομμάτων. Σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί.
Προβληματίζει εντόνως η ελιτίστικη επιλογή των υποψηφίων, που εκπροσωπούν τον απόδημο στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, από τα κόμματα και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα αγνοεί το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του μέσου έλληνα μετανάστη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση αυτών στα ψηφοδέλτια. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία, οι πολιτικοί να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους Ελληνες της ∆ιασποράς φοβικά. Η προϋπόθεση που τίθεται – διαμονή στην Ελλάδα για 2 έτη την τελευταία 35ετία – πρέπει να αναθεωρηθεί. Το αίτημα παραμένει: κάποια/ος που έχει δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να το ασκεί από τον τόπο διαμονής του. Πρέπει επίσης να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος «Εξάντας» ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ο νόμος είναι κακός, γιατί αποκλείει τους περισσότερους αποδήμους. Και είναι άδικος, γιατί δημιουργεί μετανάστες δύο κατηγοριών και αντιδημοκρατικός, γιατί προσβάλλει την αρχή της ισότητας και καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος.
Ολοι οι απόδημοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, χωρίς διακρίσεις. Η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη μ’ αυτήν των ψηφοφόρων του εσωτερικού.
Πρέπει επίσης να εκλέγονται διακριτοί βουλευτές αποδήμων, ισότιμοι με τους συναδέλφους τους στη Βουλή των Ελλήνων, που να προωθούν τα συμφέροντα της ομογένειας. Βεβαίως, η καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, Πρόεδρος ΕΕΕ∆.ΒΒ και ΣΑΕ - ∆ίκτυο Επιστημόνων ΣΤΟΥΤΓΑΡ∆Η
Ο νόμος «∆ιευκόλυνσης της ΨΗΦΟΥ των εκτός Επικρατείας Ελλήνων εκλογέων» που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων είναι αντισυνταγματικός. Αφαιρεί το δικαίωμα της ψήφου από τον τόπο διαμονής στην συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και δικαιωματικά μπορούν να ψηφίζουν σε εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος της ΟΕΚ το 1978 παρέδωσα στον τότε υπουργό Εργασίας, Κωνσταντίνο Λάσκαρη, λίστα αιτημάτων μεταξύ των οποίων και της ψήφου. Τότε ήμασταν μετανάστες με μεγάλα προβλήματα και περιμέναμε τη λύση τους (και) από την ελληνική κυβέρνηση. Ο νόμος «ψήφου» που εφαρμόζεται σήμερα αποκλείει όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την πρώτη γενιά των μεταναστών. Μετά τις εκλογές πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.