Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Spiegel: Αφιέρωμα στις Τουρκικές εκλογές

Το εβδομαδιαίο τεύχος του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, αλλά προδημοσιεύεται σήμερα, φιλοξενεί πολυσέλιδο αφιέρωμα στις τουρκικές εκλογές, ενώ στο εξώφυλλο που τιτλοφορείται «Ο ανίκητος», απεικονίζεται ο Recep Tayyip Erdogan να κάθεται σε θρόνο που είναι ετοιμόρροπος.

Στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού το αφιέρωμα τιτλοφορείται «Κλονισμένοι» και έχει υπότιτλο: «Τουρκία: Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Recep Tayyip Erdoğan είναι στην εξουσία. Έφερε ευημερία στην Τουρκία, αλλά και καταπίεση. Τώρα όμως ο αιώνιος Πρόεδρος θα μπορούσε πραγματικά να ανατραπεί. Ένα ταξίδι σε απογοητευμένους υποστηρικτές, κοινωνικά ανερχόμενους πολίτες που οδηγήθηκαν στη φτώχεια και νέους ψηφοφόρους – και στον άνδρα που θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Erdogan». Το αφιέρωμα υπογράφουν οι Sebnem Arsu, Maximilian Popp και Özlem Topcu και περιγράφει εκτενώς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία -σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο- μετά από περίπου 20 χρόνια διακυβέρνησης Erdogan, ο οποίος όμως πλέον αγωνιά για την επανεκλογή του, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Kilicdaroglu.

Λόγος γίνεται για τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξενεί δε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο καταστροφικός σεισμός του Φεβρουαρίου αποκάλυψε τις αδυναμίες του προσωποκεντρικού κράτους που συνέστησε ο Erdogan, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ενώ έμφαση δίνεται και στον ρόλο της νέας γενιάς στο εκλογικό αποτέλεσμα, μια και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό μόλις 18% των νέων ανθρώπων ηλικίας 18 έως 25 ετών προτίθεται να ψηφίσει το ΑΚΡ.

Το περιοδικό συνομίλησε με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu, ενώ και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, Selahattin Demirtas, απάντησε μέσα από τη φυλακή σε ερωτήσεις του περιοδικού, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Κούρδοι στις εκλογές. Οι συντάκτες του αφιερώματος σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση εκλογής του Kilicdaroglu πιθανόν η Τουρκία να άρει το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η νέα κυβέρνηση να προωθήσει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ωστόσο σε άλλα θέματα εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα, όπως σε ό,τι αφορά τη διένεξη με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα και το θέμα της Κύπρου.

Εν συνεχεία ο Maximilian Popp στο άρθρο του με τον τίτλο «Η μεταβολή» παρουσιάζει τον Mustafa Yeneroglu, ο οποίος μεγάλωσε ως γιος Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και ήταν επί χρόνια μέλος του προεδρείου του ΑΚΡ και ένθερμος υποστηρικτής του Erdogan, κατόπιν όμως αποχώρησε και πλέον είναι βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Deva του Ali Babacan.

Τέλος, ο εξόριστος στη Γερμανία δημοσιογράφος και συγγραφέας τουρκικής καταγωγής Can Dündar, στο άρθρο του με τίτλο «Όταν έρθει η μέρα», υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές είτε ο Erdogan θα εγκαθιδρύσει ένα απολυταρχικό καθεστώς είτε θα ανατραπεί και θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για τη δημοκρατία. Ο Dündar περιγράφει τον, κατά την άποψή του, δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η Τουρκία υπό μια νέα κυβέρνηση, μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης Erdogan, που έσπειρε τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία και οδήγησε μεγάλη μάζα του πληθυσμού στη φτώχεια, για αυτό και κάνει λόγο για μια διαδικασία ίασης και για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα είναι απαραίτητο. Εκφράζει, όμως, την ελπίδα, ότι μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, οπότε και θα εορταστεί η 100ή επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα έχουν απομακρυνθεί τα ερείπια της κυριαρχίας Erdogan. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.