Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Γερμανία: Πόσο υψηλή είναι η "κανονική σύνταξη";

Η "κανονική σύνταξη" (standardrente) υπολογίζεται για ασφαλισμένους που έχουν εργαστεί και καταβάλει εισφορές επί 45 έτη

Η κανονική σύνταξη από 01.07.2022 είναι 1620,90 ευρώ μεικτά στα παλαιά ομόσπονδα κρατίδια και 1598,40 ευρώ μεικτά στα νέα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό οδηγεί σε περίπου 1442 ευρώ καθαρά προ φόρων σε κάθε ένα από τα παλαιά και τα νέα ομόσπονδα κρατίδια.

Ωστόσο, το ποσό που πράγματι καταβάλλεται είναι χαμηλότερο. Το μέσο ποσό είναι 1.152 ευρώ ανά άτομο. Αποτελείται από όλες τις συνταξιοδοτικές παροχές, δηλαδή τη σύνταξη ασφαλισμένου ή/και τη σύνταξη επιζώντων. Αφαιρείται η εισφορά για την ασφάλιση υγείας.

Οι γυναίκες λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από τους άνδρες. Η μέση καταβολή σύνταξης (χωρίς την ασφάλιση υγείας) είναι 1060 ευρώ για τις γυναίκες και 1276 ευρώ για τους άνδρες.

Τι οδηγεί σε μειώσεις της σύνταξης;

Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι χαμηλότερα από την κανονική σύνταξη. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Πρώτον, μόνο λίγοι ασφαλισμένοι πληρώνουν για 45 χρόνια. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι κερδίζουν λιγότερο από τον μέσο μισθό σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα πρέπει επίσης να δεχτούν μειώσεις.

O γενικός μέσος όρος ανεξάρτητα τα έτη καταβολής εισφορών και το ύψος τους είναι΅

Ανδρες δυτική Γερμανία: Μέσο όρο 1.212 €, γυναίκες 737 €

Αντολικά ομόσπονδα κρατίδια (κρατίδια που εντάχθηκαν στη χώρα μετά την Ένωση των γερμανιών) 1.292 € γυναίκες 1.082 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.