Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Τι είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στην ΕΡΤ για το Eurobasket ’87

 Π. Γιαννάκης για Eurobasket ’87: Eκείνη η παρέα έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει ότι μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης στο Eurobasket ’87 μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τον θρίαμβο του 1987 και τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την ημέρα που άλλαξε η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ με την κατάκτηση του τροπαίου στο ΣΕΦ κόντρα στη Ρωσία με 103-101 στην παράταση (κανονικός αγώνας 89-89).

Τριαέξι χρόνια μετά που όλοι οι Έλληνες τραγούδησαν το «Τhe Final Countdown» που επένδυσε μουσικά το θρίαμβο των Ελλήνων αθλητών ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε στον Βασίλη Αναστασιάδη για το σπουδαίο αθλητικό επίτευγμα.

Ήταν μια εκτόξευση της πίστης των Ελλήνων στις δυνατότητές τους

«Είναι αλήθεια ότι εκείνη η παρέα έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει ότι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Αυτό ήταν ίσως το κυριότερο μήνυμα, αφού καταφέραμε να βάλουμε τον εγωισμό μας κάτω από το εμείς και να συνεργαστούμε. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και δημιούργησε αρκετά μεγάλες επιτυχίες σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά ήταν και μια εκτόξευση της πίστης των Ελλήνων στις δυνατότητές τους» δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Μιλώντας για την επέτειο από τη συγκλονιστική εκείνη ημέρα και την αντίδραση του κόσμου μέχρι σήμερα ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να θυμάται τις μεγάλες στιγμές που έζησαν στο γήπεδο, κόντρα σε ομάδες μεγαθήρια της εποχής.

Απαντώντας στο ερώτημα του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το πώς ξεπέρασαν στον ημιτελικό την στουδαία Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Κούκοτς, Βράνκοβιτς και Ράτζα ο πρώην μπασκετμπολίστας και προπονητής δήλωσε ότι όντως ήταν από τις καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. «Εκείνοι περίμεναν πως και πώς να μας κερδίσουν σε αυτό το παιχνίδι, αλλά είχαμε τη συγκέντρωση που έπρεπε, τη συμπαράσταση του κόσμο» σημείωσε.

«Δεν χάσαμε ποτέ το κουράγιο μας να ανατρέψουμε το σκορ μια και κατά τη διάρκεια του ματς βρεθήκαμε να χάνουμε μέχρι και 10 πόντους. Σε προηγούμενο τουρνουά είχαμε δείξει ότι μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε αντίπαλο κοιτώντας τον στα μάτια. Απλά ο κόσμος δεν το ήξερε πολύ καλά αυτό».

Πλέον ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με την Giannakis Academy, κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζει τον θρίαμβο της Εθνικής Ομάδας μαθαίνοντας σε νεαρά παιδιά τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας. «Χαίρομαι πάρα πολύ όταν αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην ακριτική Ελλάδα, γιατί όπως είπα και στην αρχή της συζήτησής μας θεωρώ ότι έχουμε πολλές μεγάλες δυνατότητες και πρέπει να παρακινούμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν βουνα», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκης.

Πώς εμπνεύστηκε το Ν. Πορτοκάλογλου το «Είμαστε πια πρωταθλητές»

Για το θρίαμβο της Εθνικής Ομάδας μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνδημιουργός του τραγουδιού «Είμαστε πια πρωταθλητές».

«Ήταν πολύ στοχευμένο τραγούδι. Έβλεπε τους αγώνες και το έγραφε. Ήξερε τι συμβαίνει στο μπάσκετ. Τις προηγούμενες γενιές ήμασταν πάντοτε παικταράδες, αλλά δεν αλλάζαμε μπαλιές και όταν καταφέραμε να αλλάζουμε μπάλες και να μαχόμαστε ο ένας για τον άλλον, το εκτοξεύσαμε» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου από την πλευρά του δήλωσε για το τραγούδι το οποίο, όπως είπε, είναι εμπνευσμένο από την πορεία αυτής της ομάδας και από τη μεγάλη κατάληξη στην κατάκτηση του τίτλου.

«Μας ενέπνευσε όλους. Ότι ναι, μπορεί να συμβεί, μπορεί να γίνει το θαύμα άμα είμαστε ενωμένοι και “αλλάζουμε μπαλιές”, πρόσθεσε ο μουσικοσυνθέτης.

Oι δύο μεγάλοι αστέρες της Εθνικής Ομάδας Παναγιώτης Γιαννάκης και Νίκος Γκάλης.

«Οι μεγάλες επιτυχίες έρχονται με ανθρώπους που έχουν ικανότητες και ταλέντο και είναι αδιαμφισβήτητο. Ο εγωισμός οδηγεί σε μεμονωμένες ενέργειες οι οποίες δεν βοηθάνε να εξελιχθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου. Νομίζω εμείς καταφέραμε να το τιθασεύσουμε και αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερο μήνυμα για την ελληνική νοοτροπία» πρόσθεσε το μέλος της ομάδας μπάσκετ που κατέκτησε το Eurobasket ’87.

Η θρυλική ομάδα

Με τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Φασούλα, Νίκο Σταυρόπουλο, Νίκο Λινάρδο, Παναγιώτη Καρατζά, Μιχάλης Ρωμανίδη, Νίκο Φιλίππου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Μέμο Ιωάννου, Φάνη Χριστοδούλου και με προπονητή τον Κώστα Πολίτη, η ελληνική αποστολή, μετά από ένα τρομερό νικητήριο ντέρμπι εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο και έθεσε νέα δεδομένα για το τί εστί ελληνικό μπάσκετ. Έκτοτε η Ελλάδα θεωρείται μία δυνατή παρουσία στο αθλητικό στερέωμα της καλαθοσφαίρισης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Αναστασιάδης | ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.