Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

H συνέντευξη του Selenskyj στην BILD

Στη συνέντευξή του στη BILD, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Wolodymyr Selenskyj μίλησε για την καταστροφή του φράγματος Kachowka, την οικογένειά του και την αδυναμία του ηγέτη του Κρεμλίνου Wladimir Putin.

«Νομίζω ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο εσωτερικό σκάνδαλο», λέει ο Selenskyj αναφερόμενος στη διαρκώς κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής των μισθοφόρων Jewgeni Prigoschin και του Υπουργού Άμυνας Sergej Schoigu. «Υπάρχει ένας πόλεμος, τον οποίο αποκαλούν ειδική στρατιωτική επιχείρηση, και μία πολιτική μάχη, και μάλιστα πολύ σοβαρή. Είναι μία μάχη ανάμεσα σε διαφορετικούς στρατούς, και κρατικούς και ιδιωτικούς», λέει ο Selenskyj.

Ο Putin γνωρίζει πόσο σοβαρό είναι αυτό: «Νομίζω πως ο Putin καταλαβαίνει ότι αυτό συμβαίνει. Νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα». Ο Ουκρανός Πρόεδρος τονίζει μάλιστα πως: «Υπάρχουν παρεξηγήσεις στη Ρωσία και αυτό με ικανοποιεί». Σύμφωνα με τον Selenskyj, το περιβάλλον του Putin κατανοεί ότι το καθεστώς του είναι αδύναμο. «Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κάτι, όταν διαισθάνονται ότι η κατάσταση αλλάζει. Και νομίζω ότι οι εταίροι του έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν. Και αυτό επηρεάζει τόσο το Στρατό όσο και πολλούς άλλους τομείς. Ο Putin έχασε τη δύναμη που είχε κάποτε».

Ο Selenskyj δεν θέλει να αναφερθεί στις επιθέσεις των Ρώσων ανταρτών στο ρωσικό έδαφος, αν και οι Ρώσοι μαχητές υποστηρίζονται από την Ουκρανία. «Δεν πολεμάμε σε ξένο έδαφος. Απελευθερώνουμε μόνο τα εδάφη μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Διεξάγουμε πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφός μας, όχι στο έδαφός τους».

Ο Selenskyj δεν πιστεύει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Putin, όσο η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο. «Αν τερματίσουν τον πόλεμο χωρίς ακόμη περισσότερα θύματα», θα μπορούσε να γίνει λόγος για επιλογές διπλωματικού χαρακτήρα. «Αν η Ρωσία εγκαταλείψει εδάφη και δεν περιμένει μέχρι να τους εκδιώξουμε πέρα από τα σύνορά μας...».

Γι’ αυτό και ο Selenskyj απαιτεί περισσότερα όπλα για τη χώρα του, ανεξάρτητα από την αντεπίθεση. «Πρόκειται για πόλεμο. Και σε έναν πόλεμο τα όπλα και τα πυρομαχικά δεν είναι ποτέ αρκετά. Γιατί ακόμα κι αν δεν κάνει κανείς αντεπίθεση, συνεχίζει να μάχεται. Κατόπιν, πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις του στο μέτωπο. Καθημερινά».

Ο Selenskyj θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ και απαιτεί ένα μήνυμα από τη Συμμαχία ότι είναι έτοιμη να δεχτεί την Ουκρανία. Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώνει: «Φυσικά η Ουκρανία θα ήθελε να είναι παρούσα στη Σύνοδο Κορυφής. Εάν όμως το ΝΑΤΟ δεν μας αντιμετωπίζει ως μελλοντικό μέλος του, γιατί να πάμε εκεί;».

Ο ίδιος θεωρεί πιθανό να αλλάξουν τη θέση τους το Βερολίνο και το Παρίσι και να συμφωνήσουν στη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Η Γερμανία και η Γαλλία είναι ακόμα αναποφάσιστες σε αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζω αν είναι αντίθετες. Ήταν εναντίον στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και το μέλλον».

Ο Selenskyj απέρριψε κατηγορηματικά τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream. «Είμαι Πρόεδρος και δίνω τις ανάλογες εντολές. Η Ουκρανία δεν έχει κάνει τίποτα τέτοιο. Δεν θα ενεργούσα ποτέ έτσι». Και διαβεβαιώνει: «Δεν γνώριζα τίποτα. Τίποτα απολύτως».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε να καταστρέψει τους αγωγούς το καλοκαίρι του 2022, ο Selenskyj επισημαίνει: «Το έχω πει ήδη: Δείξτε μας τα στοιχεία. Εάν ο Στρατός μας το έκανε αυτό, δείξτε μας τα στοιχεία».

Ο Selenskyj μίλησε για την οικογένειά του και ξεκαθάρισε ότι όλοι βρίσκονται στην Ουκρανία. «Ο 10χρονος γιος μου Kiril θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό, αλλά ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου το σκεφτήκαμε». Ωστόσο, η οικογένειά του ανησυχεί πολύ: «Φυσικά και φοβούνται τα παιδιά μου. Αγαπάμε ο ένας τον άλλον και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε να ζούμε ο ένας χωρίς τον άλλον».

Το ότι τα στρατεύματα του Putin θέλουν να τον δολοφονήσουν, ο Selenskyj δεν θέλει να το σκέπτεται: «Είναι πολύ απλά προτιμότερο να ζεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.