«Τα τρία τέταρτα θέλουν να μεταναστεύσουν»
Tο άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Τσακίρης αναφέρεται στο φαινόμενο της μετανάστευσης νέων και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο Ελλήνων, λόγω έλλειψης επαγγελματικών προοπτικών στην Ελλάδα: δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας ICAP έδειξε ότι άνω του 90% των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση και έπειτα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης «διαΝΕΟσις» τον περασμένο Μάρτιο, το 77,1% των Ελλήνων ηλικίας 17 έως 24 ετών και το 71,9% των Ελλήνων ηλικίας 25-39 ετών είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα εφόσον βρουν στο εξωτερικό καλύτερα αμειβόμενη εργασία.
Όπως σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα η Δέσποινα Βαλάση από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, παρά τη μείωση της ανεργίας, στην Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. Πράγματι, συνεχίζει το δημοσίευμα, η τα στοιχεία της Eurostat από τον Μάρτιο δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 30% των νέων είναι άνεργοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γερμανία είναι 5,7%. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Εργασίας, Αλέξης Ιωαννίδης, εξηγεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν θέσεις εργασίας για μάγειρες, πωλητές και σερβιτόρους, επαγγέλματα δηλαδή που δεν χρειάζονται υψηλό μορφωτικό επίπεδο, και προσθέτει ότι οι μισθοί για τους νέους είναι κατά 50% χαμηλότεροι από αυτούς των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη προοπτικής επαγγελματικής ανέλιξης, που επίσης ωθεί τους νέους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή επιταχύνει έναν μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, τη συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις της «διαΝΕΟσις» μέχρι το 2050 μπορεί να μειωθεί κατά 800.000 έως και 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ένας στους τρεις θα είναι άνω των 65 ετών. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την οικονομική κρίση, τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η υψηλή φορολογία και οι πελατειακές σχέσεις που παίζουν ρόλο στις προσλήψεις, αποτελούν επίσης παράγοντες που ωθούν τους νέους στη μετανάστευση. Ναι μεν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει με φοροελαφρύνσεις να σταματήσει το φαινόμενο και να προσελκύσει εξειδικευμένο δυναμικό στη χώρα, ωστόσο φαίνεται ότι μέχρι τώρα αυτό δεν έχει λειτουργήσει, καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.