Αποσπάσματα από την ομιλία του Βουλευτή Παύλου Γερουλάνου (ΠΑΣΟΚ) στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου με τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού».
Δε δίνουμε σε κανέναν απόδημο «δικαίωμα» ψήφου. Δίνουμε πρόσβαση στην ψήφο σε εκείνους τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό που ήδη έχουν το δικαίωμα αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τα χρήματα να φτάσουν στην κάλπη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ «δικαιώματος» και «πρόσβασης στο δικαίωμα». Το πρώτο, είναι στη διάθεση του πολιτικού συστήματος και αφορά τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, με συμπολίτες μας που σήμερα δεν έχουν. Το δεύτερο, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του πολιτικού συστήματος. Διότι βασίζεται στην αρχή της ισότητας του πολίτη.
👉 Καταλήξατε με έναν νόμο, όπου η παρουσία των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή μόνο εκπροσώπηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και εμείς κ. Μητσοτάκη είμαστε περήφανοι για τον κ. Στυλιανίδη και κάθε Κύπριο αδελφό που βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλά, ποιον απόδημο εκπροσωπεί ο κ. Στυλιανίδης; Ποιον από όλους τους απόδημους; Τους νέους απόδημους που έφυγαν με την πρόσφατη κρίση; Τους παλιούς, οργανωμένους Έλληνες της Μελβούρνης, της Νέας Υόρκης και του Σικάγο; Ή τους τρίτης γενιάς Έλληνες που μετακόμισαν από εκεί στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια και δεν είναι πια οργανωμένοι; Και δεν μπορούμε να τους βρούμε. Εκπροσωπεί τους απόδημους της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής; Ή τους Έλληνες στο Τομσκ της Σιβηρίας που είχα την τύχη να γνωρίσω ως Γενικός Γραμματέας; Κανέναν από αυτούς. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ αποδήμων και ομογενών.
👉 Αφού μιλάμε για πρόσβαση και όχι δικαίωμα, γιατί δεν ανοίγουμε μια σοβαρή συζήτηση για εκείνους τους συμπολίτες μας που ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους για δεκαετίες στην Ελλάδα, όπως οι Βορειοηπειρώτες για παράδειγμα, που ακόμα τους στερούμε το δικαίωμα να ψηφίσουν;
Δεν θα ήταν σωστό, τώρα που έχουμε χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές, τώρα που έχουμε την πείρα δύο εκλογικών αναμετρήσεων, να ανοίξουμε μια σοβαρή συζήτηση για το ποιοι και πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.