«Ατυχία ή σημάδι της κλιματικής αλλαγής; Η Ρόδος επιστρέφει μετά τις πυρκαγιές στην κανονικότητα-και γνωρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για ένα καλύτερο μέλλον».
Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας FAZ δημοσιεύεται άρθρο του Jannik Müller, το οποίο αναφέρεται στην επικρατούσα κατάσταση στο νησί της Ρόδου, η οποία μόλις έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κατακλύζεται από τουρίστες, πολλοί από τους οποίους εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές προσφορές των καταλυμάτων.
Όπως αναφέρει ο Müller, οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι οι επισκέπτες μπορούν να επιστρέψουν στο νησί καθώς οι πυρκαγιές δεν επηρέασαν μεγάλο μέρος της Ρόδου, και συνεχίζει, σχολιάζοντας ότι, στην πραγματικότητα οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών γίνονται αντιληπτές σε μεγάλη απόσταση από την πόλη της Ρόδου, περιγράφοντας εικόνες που αντικρίζει κανείς στις πληγείσες περιοχές.
Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στη συνδρομή των ντόπιων στις επιχειρήσεις διάσωσης και στη φιλοξενία που παρείχαν οι Ροδίτες στους εκκενωθέντες, αλλά και στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρηματίες του νησιού. Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου, ο οποίος δηλώνει υπερήφανος για τους Ροδίτες και την επαγγελματική τους συμπεριφορά και διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πληγέντες θα υποστηριχθούν. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα βελτιωθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών, καθώς λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να καταστεί η Ρόδος το πρώτο βιώσιμο νησί παγκοσμίως.
Ωστόσο σύμφωνα με τον αρθρογράφο τα πράγματα για το νησί δεν είναι τόσο απλά όσο περιγράφονται, ούτε η προσέγγιση του Περιφερειάρχη αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Διότι ναι μεν δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, ωστόσο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήταν τεράστιες, καθώς κατακάηκαν 15.000 εκτάρια, ήτοι 15% της συνολικής έκτασης της νήσου. Ο Müller τονίζει ότι θα διαρκέσει πολλά έτη η αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων και ακόμα και εάν οι αρχές αποδίδουν το συμβάν σε εμπρησμό, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνόησαν την επέκταση της φωτιάς.
Περαιτέρω δημοσιεύονται δηλώσεις μέλους του Συλλόγου Προστασίας Ρόδου, ότι ναι μεν διακρίνεται θέληση για βιωσιμότητα, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, και χαρακτηρίζει τον μαζικό τουρισμό κατάρα και ευλογία ταυτόχρονα, καθώς συνεπάγεται μεγάλες ανάγκες σε νερό, ενέργεια και όγκους απορριμμάτων, ενώ τα φυσικά αποθέματα και οι υποδομές της Ρόδου έχουν φτάσει στα όριά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.