Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ntv: Η Ελλάδα οδεύει προς ρεκόρ στον τουρισμό

Ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού καναλιού N-tv: Παρά τη ζέστη και τις φωτιές. Η Ελλάδα οδεύει προς ρεκόρ στον τουρισμό

Η καλύτερη τουριστική χρονιά για την Ελλάδα ήταν αυτή πριν από την πανδημία του κορωνοιού. Το 2019, οι Έλληνες υποδέχθηκαν, διασκέδασαν και φιλοξένησαν περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι έφεραν στη χώρα τζίρο άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ - που αποτέλεσε ρεκόρ.

Τώρα η αγωνία κορυφώνεται: Θα σπάσει η Ελλάδα φέτος το ρεκόρ; Διάφορες έρευνες δείχνουν κάτι τέτοιο, όπως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας Eurocontrol. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, για παράδειγμα, ήταν κατά 9% υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Στην τελευταία τουριστική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) για το τρέχον έτος, οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εαρινό τρίμηνο, κατά το οποίο οι αφίξεις ξεπέρασαν αυτές της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2019 κατά 10%. Τα έσοδα μάλιστα αυξήθηκαν κατά 19% ή κατά το εντυπωσιακό ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκριτικά. Αυτό το δυναμικό ξεκίνημα, καθώς και η τάση της Ελλάδας να είναι πιο δημοφιλής από ανταγωνιστές όπως η Ισπανία και η Τουρκία, έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών, σημειώνουν οι ειδικοί.

Επίκειται "αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη"

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τρέχοντα στοιχεία της Fraport - η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων της Φρανκφούρτης είναι υπεύθυνη για 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης, των Χανίων στην Κρήτη, της Ζακύνθου, της Σκιάθου και της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τη Fraport, ο αριθμός των επιβατών στα εν λόγω αεροδρόμια από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023 ήταν κατά 10,5% υψηλότερος σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του έτους ρεκόρ 2019, με συνολικά σχεδόν 18 εκατομμύρια επισκέπτες.

Έτος ρεκόρ ή όχι, η κλιματική αλλαγή, τα ολοένα και μεγαλύτερα κύματα καύσωνα και ξηρασίας και η επακόλουθη εντατικοποίηση των δασικών πυρκαγιών και των πυρκαγιών σε θάμνους ανησυχούν επίσης την ελληνική τουριστική βιομηχανία - και όχι μόνο μετά τις τεράστιες πυρκαγιές στα νοτιοανατολικά του παραθεριστικού νησιού της Ρόδου στα τέλη Ιουλίου. Μέσα σε λίγες ώρες, 20.000 τουρίστες χρειάστηκε να μεταφερθούν από τα ξενοδοχεία τους σε ασφαλές μέρος, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν όλο και περισσότερο.

Μέχρι στιγμής, η ελληνική φιλοξενία ήταν πιο ισχυρή από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, αλλά η αλλαγή είναι επίσης στον ορίζοντα, γράφουν οι ειδικοί του τουρισμού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Θα υπάρξει μια "αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη", η εξάρτηση από την περίοδο αιχμής θα μειωθεί, καθώς ορισμένοι επισκέπτες θα αποφεύγουν στο μέλλον τους καυτούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και θα ταξιδεύουν στη χώρα νωρίτερα ή αργότερα .

Αυτό, ωστόσο, αποτελούσε εδώ και καιρό το μέλημα των νυν και πρώην υπουργών Τουρισμού, οι οποίοι εδώ και χρόνια προωθούσαν την ιδέα της επίσκεψης στην Ελλάδα εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. Τότε τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες είναι φθηνότερα, τα δημοφιλή μέρη δεν έχουν τόσο πολύ κόσμο - και οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουριστικό τομέα μπορούν να εργαστούν περισσότερο.

Κάτι που προφανώς ήδη κάνουν ούτως ή άλλως: Για το τρέχον έτος, οι αναλυτές της NBG προβλέπουν αύξηση των επισκεπτών κατά 5%σε σχέση με το έτος ρεκόρ του 2019 και έσοδα έως 21 δισ. ευρώ, από περίπου 18 δισ. ευρώ που ήταν τότε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.