Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Tagesspiegel: Ξύλο στην ουδέτερη ζώνη: Τι σχέση έχει η Τουρκία;

H ανταπόκριση της Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα αναφέρει ότι οι «τουρκοκυπριακές Αρχές θέλουν να κατασκευάσουν τον νέο δρόμο, ώστε οι Τούρκοι της Πύλας να μπορούν να φτάσουν ευκολότερα σε σχολεία και νοσοκομεία στο τουρκικό κομμάτι του νησιού, και ο ΟΗΕ θέλει να το αποτρέψει αυτό, γιατί οι στρατιώτες του είναι υποχρεωμένοι μέσω της εντολής που έχουν να διατηρήσουν το status quo στη νεκρή ζώνη».

Ναι μεν το Σαββατοκύριακο δεν συνεχίστηκαν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου, ωστόσο η διένεξη μπορεί να συνεχιστεί εντός της εβδομάδας, μια και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ έχει προαναγγείλει ότι θα επέμβει και πάλι. Το ότι μια τοπική διένεξη για έναν αγροτικό δρόμο οδηγεί στην πιο σοβαρή κλιμάκωση εδώ και χρόνια στην Κύπρο και στην παρέμβαση της ηγεσίας του ΟΗΕ και της Ε.Ε., καταδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι το ότι δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα, ακόμα και μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας.

«Μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει έκρηξη στη διένεξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και ειδικός στο Κυπριακό ζήτημα, Mensur Akgün, ενώ η ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από ό,τι φαίνεται από τους Τουρκοκυπρίους και όχι από την προστάτιδα δύναμη Τουρκία, η οποία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την S. Güsten, καταβάλλει προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Ε.Ε., άποψη με την οποία συμφωνεί και ο καθηγητής Akgün.

Ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκτιμά ότι τα επεισόδια προέρχονται από όσους ανθίστανται στις διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στο νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αρνητές δείχνουν τα δόντια τους», εκτίμηση που συνάδει με το γεγονός ότι οι δηλώσεις αλληλεγγύης από την Τουρκία προς την «κυβέρνηση Tatar» (sic) ήταν συγκρατημένες, όπως παρατηρεί η ανταποκρίτρια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο Mensur Akgün, η βία στην Πύλα αποτελεί ένδειξη του ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι το πρόβλημα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιλυθεί.

Tagesspiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.