«Η απόσταση στην Αθήνα ανάμεσα στην καταστροφή και τη μεσογειακή ανεμελιά απείχε μόνο μερικούς βαθμούς Κελσίου, μερικές σπίθες, μερικά μπουρίνια, μερικά χιλιόμετρα. Μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων υπάρχει το ερώτημα: Πώς μπορεί κανείς να ζήσει στην πιο ζεστή πρωτεύουσα της Ευρώπης το καλοκαίρι;»
Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται άρθρο του Raphael Geiger, στο οποίο ο ίδιος διερωτάται εάν θα συνεχίσει να υφίσταται το ελληνικό καλοκαίρι όπως το γνωρίζαμε και όπως η Ελλάδα το ‘πουλάει’ εδώ και δεκαετίες στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή η ‘ομορφότερη εποχή του χρόνου’ ή η ‘εγγυημένη ηλιοφάνεια’. Άλλωστε σύμφωνα με τον Geiger οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές με το ελληνικό κλίμα να μετατρέπεται σε τροπικό και το φετινό καλοκαίρι ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει το μέλλον.
Στο δημοσίευμα ο Geiger συνομιλεί και με τον Έλληνα μετεωρολόγο Κ. Λαγουβάρδο, ο οποίος αναφέρεται στα δύο σημαντικότερα κατά την άποψή του καιρικά φαινόμενα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Αττική, τις πυρκαγιές και τους καύσωνες. Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν καταστραφεί οι δασικές εκτάσεις της Αττικής κατά το ήμισυ, ενώ οι καύσωνες ευθύνονται για αιφνίδιους θανάτους, ειδικά ηλικιωμένων, γι΄αυτό και πολλοί τους χαρακτηρίζουν ‘σιωπηλούς δολοφόνους’. Συνεπώς, επισημαίνει ο μετεωρολόγος, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, προκειμένου να σωθούν ζωές.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισκέπτεται τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων, Β. Αξιώτη, ο οποίος δηλώνει ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έρχεται απλά αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά βρίσκεται εν μέσω κλιματικής κρίσης. Ο Αντιδήμαρχος εκφράζει φόβους μετατροπής της Αθήνας σε μια εγκαταλελειμμένη από μόνιμους κατοίκους πόλη, σε μία πόλη που θα απευθύνεται μόνο σε επισκέπτες, αφενός επειδή το καλοκαίρι η ζέστη θα είναι ανυπόφορη, αφετέρου επειδή οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα αυξήσουν κατά πολύ τα ενοίκια. Ο αντιδήμαρχος ανησυχεί για μία πόλη ολοένα πιο ζεστή, ολοένα πιο ακριβή, ιδανική για μια απλή επίσκεψη, “μία δυστοπία”. Και συνεχίζει λέγοντας ότι, θα πρέπει οι πολίτες να αναγνωρίσουν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από την αύξηση της θερμοκρασίας, να ενημερώνονται για το πώς μπορούν να προστατευτούν, πώς μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Από την πλευρά του ο δήμος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εκμεταλλευόμενος μάλιστα τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα για αύξηση του πράσινων εστιών στην πόλη. Τέλος, θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι στις νέες συνθήκες, υιοθετώντας νέες συνήθειες στην καθημερινότητά τους.
Επίσης ο Geiger συνομιλεί με συνδικαλιστή, ο οποίος υπογραμμίζει τους θανάτους που σημειώνονται στους διανομείς εξαιτίας των συνθηκών εργασίας κατά τις περιόδους καύσωνα, θέτοντας παράλληλα ζήτημα διάκρισης των εργαζομένων σε πλούσιους και φτωχούς, οι οποίοι δε δύνανται να εργαστούν σε ευνοϊκές συνθήκες. Τέλος, έχοντας παραθέσει την εικόνα των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος επιλέγει να κλείσει το άρθρο του με την άποψη του Μετεωρολόγου Κ. Λαγουβάρδου ότι, ολόκληρη η Ευρώπη πρόκειται να έρθει στο μέλλον αντιμέτωπη με φαινόμενα σαν και αυτά που έζησε φέτος η Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.