Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η άγνωστη βοήθεια των Σουηδών στην Ελλάδα κατα την κατοχή

Στην άγνωστη στους περισσότερους πρωτοβουλία που πήρε η Σουηδία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα κατα την περίοδο της κατοχής, σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ‘Ελληνες απο την πείνα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καρκαμάνης, οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας απο την Σοκχόλμη, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Καρκαμάνης, ο οποίος διαμένει στη Σουηδία περίπου 54 χρόνια, ανέφερε ότι αφορμή για την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα άρθρο του Σουηδού συγγραφέα και καλλιτέχνη, Gunnar Cederschiöld - Γκούναρ Σέδερσιελντ. Ο τελευταίος διέμενε στη χωρα μας και περιέγραψε τη δραματική κατάσταση με τον λιμό τον χειμώνα του 1941 και τους χιλιάδες νεκρούς σε μεγάλη εφημερίδα της Στοκχόλμης, προκαλώντας την κινητοποίηση των Σουηδών.

Το γεγονός ότι η Σουηδία ήταν ουδέτερη χώρα επέτρεψε την διαμεσολάβησή της ώστε σε συμφωνία με τους Γερμανούς και τους ‘Αγγλους και τον Ερυθρό Σταυρό-τον οποίο οι Εγγλέζοι δεν εμπιστεύονταν απολύτως λόγω Ελβετίας- να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Κάπου 20 Σουηδικά φορτηγά πλοία ανέλαβαν την μεταφορά των σιτηρών και άλλων προϊόντων που παρείχε αρχικά ο Καναδάς σε ελληνικά λιμάνια. Η ανθρωπιστική βοήθεια συνέβαλε ώστε να μην υπάρξει εκ νέου λιμός τους επόμενους χειμώνες της κατοχής στην Ελλάδα. Τέσσερα απο αυτά τα Σουηδικά πλοία βυθίστηκαν παρότι είχαν την Σουηδική σημαία και του Ερυθρού Σταυρού.

Σημαντικό ρόλο στην παροχή και την οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα έπαιξε ο Σουηδός πανεπιστημιακός Στούρε Λινέρ, ο οποίος μιλούσε ελληνικά. Ο κ. Λινέρ εγκαταστάθηκε τότε στην Ελλάδα και ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της παροχής βοήθειας προς τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Υπο αυτη την ιδιότητα είχε την δυνατότητα να συναντήσει ψηλόβαθμους αξιωματικούς των κατακτητών και της εθνικής αντίστασης. Την εμπειρία του κατέγραψε σε βιβλία που εξέδωσε αργότερα.

Ο Στούρε Λινέρ, ο οποίος παντρεύτηκε Ελληνίδα και απέκτησε μαζι της δυο παιδιά, θεωρείται ο μεγαλύτερος Σουηδός ελληνιστής ενω έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ στο παρελθόν. Μάλιστα σώθηκε εκ θαύματος γιατί κατέβηκε την τελευταία στιγμή απο το αεροπλάνο το οποίο μετέφερε τον Χάμερσκελντ και το οποίο κατερρίφθη πάνω απο το Κογκό, κατόπιν συμβουλής του δεύτερου. Ο κ. Στούρε Λινέρ ήταν αυτός που πρότεινε τον Σεφέρη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδική Ακαδημία ενω ήταν μέλος της Σουηδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα. Πέθανε πριν απο 13 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.