Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Πολυβραυμένες ελληνικές ταινίες και μοναδικές ιστορίες έρχονται στο Μόναχο

H 37η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου θα σας cineπάρει! - Πολυβραυμένες ταινίες και μοναδικές ιστορίες έρχονται στο Μόναχο


Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου είναι και πάλι εδώ για να μας γοητεύσει και να μας ταξιδέψει για 37η χρονιά στον συναρπαστικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου! Περίπου 20 συνολικά ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους έρχονται για μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

Τέσσερις μεγάλες πρεμιέρες Γερμανίας περιμένουν τους θεατές στο οκταήμερο κινηματογραφικό πάρτι.

Η 37 η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου θα λάβει χώρα από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και παρουσιάζει προβολές πρώτης γραμμής, συζητήσεις και εκπλήξεις που έρχονται για να αναδείξουν τον πλούτο του ελληνικού κινηματογράφου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται σε τρεις διαφορετικές αίθουσες στο Rio Filmpalast, στο Gasteig HP8 και στο Neues Rottmann.

Η αυλαία ανοίγει στις 18 Νοεμβρίου με την ταινία «Inside» του Βασίλη Κατσούπη στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γουίλεμ Νταφόε (Willem Dafoe), ο οποίος σολάρει...απομονωμένος σε μια αίθουσα γεμάτη έργα τέχνης κατά τη διάρκεια μιας ληστείας που πήγε (πολύ) στραβά. Η ταινία αποτελεί μια υπαρξιακή εξερεύνηση των ανθρώπινων αναγκών και της ουσιαστικής αξίας της τέχνης και της πολυτέλειας για την ανθρώπινη ζωή. Η ταινία θα προβληθεί στα αγγλικά με γερμανικούς υπότιτλους.






Έχοντας κατακτήσει το βραβείο καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ Linea d’ Οmbra στην Ιταλία, ο Χρήστος Πασσαλής έρχεται με το «Ησυχία 6-9» (Silence 6-9) στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο με μια ανατρεπτική ιστορία αγάπης γι’ αυτούς που φεύγουν και για εκείνους που μένουν πίσω. 

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.



Ως πού μπορεί να φτάσει η ελληνίδα μάνα για να βρει τον χαμένο της γιο; Την απάντηση θα δώσει η έξυπνη μαύρη κωμωδία «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη που έχει αποσπάσει τα Βραβεία Κοινού σε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Τεργέστης.

 Η Ελένη Κοκκίδου στον ρόλο της μάνας κατέκτησε για την ανεπανάληπτη ερμηνεία της το Βραβείο Ίρις Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ με διακρίσεις καιυποψηφιότητες, τα «Μαγνητικά πεδία» (Magnetic Fields) έρχονται και στο Μόναχο. Η ιστορία της Έλενας και του Αντώνη που συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση είναι ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που αντλεί τη γοητεία του μέσα από την απλότητά του. Γυρισμένη στην Κεφαλονιά κατά την διάρκεια του Covid, η ταινία αποσπάσει συνολικά έξι βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πέντε βραβεία στα περσινά βραβεία Ίρις 2022, ανάμεσα στα οποία και αυτά της Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας.

Ο Σωτήρης Γκορίτσας επιστρατεύει το χαρακτηριστικό του χιούμορ και, εμπνευσμένος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρίστου Κυθρεώτη, υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία στην κωμωδία «Εκεί Που Ζούμε» (Where We Live), μία ευφυέστατη μικρογραφία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από το προσωπικό βίωμα ενός νεαρού δικηγόρου ο οποίος μέσα στο εικοσιτετράωρο των γενεθλίων του προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των υποχρεώσεών του –αυτές του εργαζόμενου, του γιου, του εραστή, του φίλου. 
Τον ήρωα υποδύεται ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος.



Το «Με αξιοπρέπεια» (Dignity) του Δημήτρη Κατσιμίρη είναι ένα απλό και συγκροτημένο κινηματογραφικό μονόπρακτο με διαλόγους που ρέουν φυσικά και αβίαστα, κρατώντας σε αγωνία τον θεατή με κάθε κουβέντα και τον αφήνει στο τέλος ξέπνοο. Η ταινία έχει πρωταγωνιστή τον κ. Δημήτρη, έναν 80χρονο ηλικιωμένο, που μετά το θάνατο της γυναίκας του, έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη, μαζί με το γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει.



Στο δυνατό «Πίσω από τις Θημωνίες» (Behind The Haystacks) της Ασημίνας Προέδρου όπου να τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. 
Η δραματική ταινία έχει ήδη κατακτήσει τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας δέκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου η ταινία κάνει κινηματογραφική πρεμιέρα Γερμανίας.



Το συναισθηματικό ντοκιμαντέρ «Kristos – The Last Child» της Ιταλίδας Τζούλια Αμάτι καταγράφει τη ζωή ενός μικρού μαθητή στους Αρκιούς και μας φ έρνει αντιμέτωπους με τη σχολική εκπαίδευση στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δεδομένη. 

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την άνοιξη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ DOK.Fest στο Μόναχο και απέσπασε το βραβείο κοινού και το τιμητικό βραβείο των Παιδικών Χωριών SOS.

Σε συνεργασία με το DOK.education θα πραγματοποιηθεί μία ειδική προβολή μόνο για μαθητές και μαθήτριες με σκοπό την ενδυνάμωση της σχέσης παιδιών και νέων με τον κινηματογράφο.
Γυρισμένο κατά τη διάρκεια δύο χρόνων, το «Τέλος Χρόνου» (Final Year) είναι ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης στον σημερινό κόσμο. Ο σκηνοθέτης Λουκάς Παλαιοκρασάς παρακολουθεί τους μαθητές ενός λυκείου στην Αθήνα. Στην τελική ευθεία προς τις Πανελλήνιες μια κατάληψη και η πανδημία βάζουν τις ζωές τους σε αναμονή. Παρουσία του σκηνοθέτη και σε συνεργασία με την Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου σας καλεί σε μία ειδική προβολή το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Neues Rottmann. Στην 37η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το ντοκιμαντέρ κάνει Πρεμιέρα Γερμανίας.



Η ιστορία του περιοδικού που συσπείρωσε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αναβιώνει μέσα από το ντοκιμαντέρ «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)» (AKOE/AMFI: The Story of a Revolution) του Ιωσήφ Βαρδάκη. Η ταινία αφηγείται την θαρραλέα ομάδα που έστησε την πρώτη «απελευθερωτική» οργάνωση και το πρώτο γκέι περιοδικό το 1977 προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς σε μια κοινότητα που είχε ξεκινήσει να σχηματίζεται. Στην 37η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το ντοκιμαντέρ κάνει Πρεμιέρα Γερμανίας.

Στο «Πένθος – Αυτοί που μένουν» (Grief – Those Who Remain) η Μυρτώ Πατσαλίδου και η Μαρία Λούκα συνδυάζουν τρεις διαφορετικές τραγωδίες που προκλήθηκαν από ρατσιστική και ομοφοβική βία σε μια πόλη που διατείνεται ότι αγαπά τους ανθρώπους, αλλά δεν έχει βρει λύση για τα δηλητήρια που τους βλάπτουν. Οι σκηνοθέτιδες αφουγκράστηκαν τις ζωές των οικογενειών τριών θυμάτων του ωμού εκφασισμού της κοινωνίας - του Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου - καταγράφοντας την επιτέλεση του πένθους ως σωτήριου διδάγματος για όλους μας. Στην 37η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το ντοκιμαντέρ κάνει Πρεμιέρα Γερμανίας.

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου τιμά φέτος το σπουδαίο έργο του Νίκου Νικολαΐδη. Μετά την πετυχημένη sold out προβολή της «Γλυκιάς Συμμορίας» τον περασμένο Αύγουστο στις Ημέρες Κινηματογραφικής Τέχνης στο Μόναχο, έρχονται οι «Τα Κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (The Wretches are still singing) - η ταινία σύμβολο της γενιάς της δεκαετίας του 1950 - και «Ο Χαμένος τα παίρνει όλα» (The Loser Takes It All) ολοκληρώνοντας την τριλογία τα «Χρόνια της Χολέρας».





Ανακαλύψτε επίσης επτά μοναδικές ταινίες μικρού μήκους στο πρόγραμμα «Kurzfilme aus Griechenland». Από βραβευμένες δημιουργίες μέχρι νέες σκηνοθετικές φωνές, η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου καλύπτει όλες τις τάσεις νέων ελλήνων σκηνοθετών. Μην χάσετε το «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου, το «Cat Postale» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Πρεμιέρα Γερμανίας), το «Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου» (National Marine Park of Alonissos) των Μαρία Αλεξίου, Παναγιώτης Κυριαζής, Ανδρέας Στέλλας (Πρεμιέρα Γερμανίας), το «Little Doggie» του Γιώργου Ντούνη (Πρεμιέρα Γερμανίας), το «Μια Ιστορία σε 14 λέξεις» (A Story in 14 Words) της Ελένης Στείρου (Πρεμιέρα Γερμανίας), το «Nothing Holier Than aDolphin» της Ισαβέλλας Μαργαρά και το «Τokakis or What’s my Name» του Θάνου Τοκάκη.

Φετινός καλεσμένος της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου ο κ. Λουκάς Παλαιοκρασάς. 

Ο γνωστός σκηνοθέτης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Γερμανία το ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου» (Final Year) στις 25 Νοεμβρίου στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος και το 2014 απέκτησε εργασιακή εμπειρία σε εταιρεία παραγωγής στο Λος Άντζελες μέσω υποτροφίας που του απένειμε ο διεθνής όμιλος Libra Group. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το «Citizen Xenos», το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, έκανε πρεμιέρα το 2018 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου ήταν υποψήφιο για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Η διάθεση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει μέσα από την ιστοσελίδα www.griechischefilmwoche.com ή greekfilmweek.com και στα σημεία πώλησης των κινηματογράφων και της MünchenTicket.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο στο www.griechischefilmwoche.com | www.filmstadt-muenchen.de


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.