Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Γερμανία: Η γαστρονομία δεν μπορεί να φθάσει στα επίπεδα του 2019

Εργαζόμενοι και τζίρος στον τομέα της γαστρονομίας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά πριν την πανδημία δηλ. το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα:

Εργαζόμενοι:

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο αλλά ήταν κατά 6,7% χαμηλότερος από αυτόν του Σεπτεμβρίου του 2019.

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στα εστιατόρια και τα καφέ όπου η διαφορά με το 2019 όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων είναι -4,1%.

Αντίθετα ο αρθμός εργαζομένων στον τομέα των κέτερινγκ της Γερμανίας υπολείπεται κατά 8,6% του ποσοστού του 2019.

Ο τζιρος στην γαστρονομία υπολείπεται κατά 12,6% τον τζίρο του 2019

Και στην περίπτωση αυτή τα εσιατόρια, καφέ μπόρεσαν να καλύψουν τον Σεπτέμβριο του 2023 το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου που είχαν πετύχει το αντίστοιχο μήνα του 2019. Ετσι σε ποσοστά ο τζίρος τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν κατά 1,0% υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά κατά 8,1% χαμηλότερος από το 2019.

Aντίθετα πολύ μεγαλύτερη συνεχίζει να είναι η απόσταση του τζίρου στην πώληση ποτών (Getränkeausschank) όπου η διαφορά του τζίρου σε σχέση με το 2019 είναι στο 34,5%.

Το ίδιο και στον τομέα των κέτερινγκ με τη διαφορά του τζίρου μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2023 να είναι στο 15,6%

Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων αμείβεται με το κατώτατο μισθό (Niedriglohn-Jobs)

Τον Οκτώβριο του 2022 το 50% των εργαζόμενων στην γαστρονομία αμειβόταν με ωρομίσθιο κάτω από 12,76 € όταν στους υπόλοιπους τομείες εργασίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15,2 €

Μόλις το 1/3 των νέων επιχειρήσεων στην γαστρονομία αντέχει περισσότερα από 5 χρόνια

Και πριν την πανδημία οι νέες επιχειρήσεις στην γαστρονομία δεν άντεξαν χρονικά όπως συμβαίνει στους περισσότερους άλλους τομείς.

Αν και η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων ξεπερνάει τον πρώτο χρόνο λειτουγίας, τα 5χρονα γενέθλιά τους γιορτάζει σχεδόν το 1/3 των νέων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ενώ το 80% των νέων επιχειρήσεων στην γαστρονομία ξεπέρασε το πρώτο χρόνο λειτουργίας της στα 5 χρόνια έφθασε μόλις το 37,8%


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.