Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Η Τουρκία καθυστερεί τη συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας

«Ο Erdogan εξακολουθεί να κρατά σε αγωνία το ΝΑΤΟ: Η Τουρκία καθυστερεί τη συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας»

«Το τουρκικό Κοινοβούλιο ανέβαλε την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ηγέτης, Recep Tayyip Erdogan, πιθανόν να θέλει με την καθυστέρηση αυτή να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο, ώστε να συναινέσει στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.»

Η νέα καθυστέρηση ενδεχομένως να σχετίζεται με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Yasar Güler, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία έχουν συναινέσει στην προμήθεια των μαχητικών στην Τουρκία, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ανταπόκριση, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, ως μέλους της κοινοπραξίας Eurofighter.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πολύ πιθανό να δοθεί αυτή η συγκατάθεση, υπό το φως μάλιστα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, καθώς και τις απειλές του Erdogan σε βάρος της Ελλάδας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Καγκελάριο Scholz στο Βερολίνο, ωστόσο στην πτήση επιστροφής σημείωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αν η Γερμανία δεν συναινέσει, η Τουρκία θα χτυπήσει «άλλες πόρτες», εννοώντας πιθανόν τη Ρωσία.  

Πηγή: RND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.