Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Black Friday - Πώς ξεκίνησε; Πότε εμφανίστηκε σε Ελλάδα / Γερμανία

Οι επικρατέστερες εκδοχές για την εμφάνισή της αρχικά στην αμερικανική αγορά, σχεδόν έναν αιώνα πριν, είναι οι εξής δύο: η μία λέει ότι πήρε το όνομά της από το μαύρο μελάνι με το οποίο σημείωναν οι έμποροι τις ημέρες που κατέγραφαν κέρδη. Τις άλλες έγραφαν με κόκκινο. Η πρώτη Παρασκευή μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, του Thanksgiving ανήκε στις πιο κερδοφόρες– κι έτσι βαφτίστηκε «Μαύρη».

Η δεύτερη αποδίδει το μάλλον… δυσοίωνο επίθετο, στο κυκλοφοριακό χάος που προκαλούσαν οι καταναλωτές που έσπευδαν να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις. Οι τροχονόμοι που αναγκάζονταν να εργαστούν διπλοβάρδιες για να αποτρέψουν ατυχήματα, άρχισαν να χαρακτηρίζουν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου «Μαύρη». Οι Αμερικανοί έμποροι επιχείρησαν να το αλλάξουν με κάτι πιο χαρούμενο, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Πότε ήρθε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, η Black Friday έφτασε το 2016. Χρόνο με τον χρόνο, απέκτησε μεγάλη δυναμική και καθιερώθηκε ως η αγαπημένη ημέρα εμπόρων και καταναλωτών!

Στην Γερμανία ξεκίνησε ουσιαστικά τρία χρόνια νωρίτερα δηλαδή το 2013

Η Black Friday δεν είναι πλέον μόνο μια μέρα

Με την πάροδο του χρόνου, οι έμποροι λιανικής ανταγωνίζονταν για να δουν ποιος θα μπορούσε να ανοίξει νωρίτερα την ημέρα – με κάποιους να ανοίγουν ακόμη και την ίδια την Ημέρα των Ευχαριστιών. Τελικά, αυτό κλιμακώθηκε σε σημείο που η Black Friday ακολουθήθηκε στενά από την Cyber ​​Monday, ημέρα για διαδικτυακές ευκαιρίες.

Αυτές οι μέρες επεκτάθηκαν περαιτέρω, και τώρα στην Αμερική, πολλά καταστήματα έχουν Black November. Εδώ, εν τω μεταξύ, έχουμε καταστήματα που συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες εκπτώσεις της «Μαύρης Παρασκευής» τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, με τις εικονικές λίστες αναμονής να γίνονται κοινές για τους λιανοπωλητές υψηλής ποιότητας.

Fake προσφορές: UVP

Ένα συνηθισμένο τέχνασμα: H τιμή προσφοράς τιμή ορίζεται έναντι της τιμής λιανικής πώλησης (UVP) του κατασκευαστή. Ωστόσο, σχεδόν κανένας λιανοπωλητής δεν χρεώνει την υψηλή UVP. Έτσι οι υποτιθέμενες εκπτώσεις του 50% μειώνονται στη συνέχεια σε πραγματική εξοικονόμηση 10 ή 20%.

UVP (unverbindliche Preisempfehlung): Είναι η τιμή που συνιστάται (συνήθως από τον κατασκευαστή) ως τιμή μεταπώλησης,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.