Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Tagesspiegel: Σχόλιο για το τουριστικό τέλος της Ελλάδας

«Με τουριστικό τέλος κατά της κλιματικής αλλαγής: Η Αθήνα θέλει να πληρώνουν οι τουρίστες για τις ζημιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή»

Στην ιστοσελίδα της εφ/δας αναπαράγεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή με θέμα την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή του λεγόμενου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κονδυλίων κρατικής αρωγής στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κόστος αποκατάστασης των ζημιών που θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους- καθώς και στις τρεις προτεραιότητες που έθεσε: πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, εξασφάλιση περισσότερων πόρων για αποκατάσταση ζημιών και συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

Σε σχετικό δημοσίευμα προχώρησε και το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND με τίτλο

«Ακριβότερες θα είναι οι διακοπές στην Ελλάδα το 2024 λόγω νέου τουριστικού φόρου»

«Παρά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, η Ελλάδα αναμένει φέτος νέο τουριστικό ρεκόρ. Η κυβέρνηση θέλει τώρα οι παραθεριστές να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μετά τις καταστροφές μέσω υψηλότερων φόρων.»

«Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές: Τους καλοκαιρινούς μήνες, αρχικά μαίνονταν τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας -υπήρξαν και νεκροί- και όταν έσβησαν οι δασικές πυρκαγιές, ακολούθησαν καταστροφικές πλημμύρες, από τις οποίες επλήγησαν πολλοί άνθρωποι, ενώ ο μεσογειακός κυκλώνας „Δανιήλ“ άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές στις υποδομές και τις αγροτικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας, του σημαντικότερου σιτοβολώνα της Ελλάδας. Και ο τουρισμός στην Ελλάδα; Συνεχίζει να ακμάζει! Η χώρα αναμένει να σπάσει φέτος το προηγούμενο ρεκόρ (το 2019) των 33 εκατομμυρίων παραθεριστών», επισημαίνει στο άρθρο του ο Fritz Edelhoff, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο λεγόμενο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζοντας δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη των πληγέντων, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι στη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης πρόκειται να συμβάλει και ο τουρισμός, κάτι που μπορεί να σημαίνει την αύξηση του κόστους των διακοπών στην χώρα. Τέλος, αναφορά γίνεται και στο νέο σύστημα κρατήσεων για την Ακρόπολη προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών καθώς και στην ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.