Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Γερμανία: Στον αέρα επιδοτήσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας

Στη γερμανική εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχεί η είδηση ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης -έπειτα από προσφυγή του αντιπολιτευόμενου CDU- έκρινε αντισυνταγματικό το «δημοσιονομικό τρικ» της κυβέρνησης συνασπισμού -SPD, Πράσινοι, FDP- να χρησιμοποιηθούν αδιάθετα κονδύλια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού για το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF). 

Με την απόφαση αυτή, που ελήφθη χθες και με την οποία γίνεται πραγματικότητα ένας εφιάλτης της γερμανικής κυβέρνησης -όπως σχολιάζεται- προκύπτει ένα κενό 60 δισ. ευρώ στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και πλέον είναι στον αέρα επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας και την προστασία του κλίματος από τα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το 2022 το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την εκ των υστέρων αύξηση του προϋπολογισμού του 2021, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού, δίνοντας επί της ουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη δυνατότητα να αναλάβει χρέη ύψους 60 δισ. ευρώ, εκτός του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου του χρέους».

Κρίνοντας αντισυνταγματική την πρακτική αυτή, η Καρλσρούη βάζει φρένο στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να μεταφέρει έκτακτα χρέη που επιτρέπονταν κατά την περίοδο της πανδημίας στο Ταμείο για την προστασία του κλίματος, παρακάμπτοντας τον τακτικό προϋπολογισμό. Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρόβλημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεδομένου ότι ήδη έχει προβλέψει τη διάθεση κονδυλίων από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό για τη λήψη μέτρων προστασίας του κλίματος και, συνεπώς, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει κενό πολλών δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό για την προστασία του κλίματος. Επίσης  για να επιτευχθεί χαλάρωση του «φρένου του χρέους» υπέρ της προστασίας του κλίματος είναι δύσκολο , διότι δεν είναι μόνο το συγκυβερνών FDP που είναι αντίθετο, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Bundestag, πλειοψηφία που δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι η αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU δεν θα έδινε τη συγκατάθεσή της.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της απόφασης της Καρλσρούης, όπως σημειώνεται, και επιμένει ότι ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος θα κατατεθεί ως έχει την Παρασκευή στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag και ότι οι συνέπειες της χθεσινής απόφασης περιορίζονται στο Ταμείο KTF, με τον Υπουργό Οικονομικών, Christian Lindner (FDP), να ανακοινώνει ότι μέσω του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν μόνο έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και όχι αυτά για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, tagesschau.de, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι ο νομοθέτης παραβίασε μια σειρά βασικών αρχών που διέπουν την ψήφιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, όπως το ότι ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ψηφιστεί αναδρομικά για το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, κρίθηκε ανεπαρκής η αιτιολόγηση της διάθεσης των 60 δισ. ευρώ στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, δεδομένου ότι το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι η απόκλιση από το «φρένο του χρέους» επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και καταστάσεις κρίσης και, όταν συμβαίνει αυτό, απαιτείται επαρκής αιτιολόγηση, κάτι που, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.