Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Οι γερμανικές εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού στο Ισραήλ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί

Tagesschau: «Οι γερμανικές εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί»

«Η Γερμανία μέχρι τις αρχές τρέχοντος Νοεμβρίου έχει ξεκάθαρα εγκρίνει περισσότερες εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ απ’ ό,τι πέρυσι. Η αξία τους αυξήθηκε από 32 σε 303 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος εγκρίθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου».

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει κατά προτεραιότητα την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, ωστόσο δε δίνονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες, προκειμένου να μη γνωστοποιηθούν τα ονόματα γερμανικών εταιρειών.

Η συνεργασία Γερμανίας-Ισραήλ στον εν λόγω τομέα είναι στενή και κατά την τελευταία συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, είχε αποφασιστεί η επέκτασή της. 

Η Γερμανία προμηθεύεται από το Ισραήλ το σύστημα αεράμυνας Arrow 3 και drones. Η Γερμανία στο παρελθόν έχει αποστείλει κυρίως υποβρύχια στο Ισραήλ και οι εξαγωγές χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η Γερμανία στην ασφάλεια του Ισραήλ, έπειτα από τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο Γερμανός Καγκελάριος συμφώνησε με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας οποτεδήποτε ζητηθεί, ωστόσο, βάσει των στοιχείων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξαν σχετικά αιτήματα, κυρίως επειδή η χώρα στηρίζεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. 

Προκειμένου να εγκριθούν εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, απαιτείται η συναίνεση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και Κλιματικής Προστασίας. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν ο Καγκελάριος Scholz και υπόλοιποι Υπουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.