Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Γιατί το καρπούζι έχει γίνει σύμβολο των Παλαιστινίων

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλωτές μοιράζουν καρπούζια στους δρόμους ή τα ζωγραφίζουν στο πρόσωπό τους, την ώρα που στα social media emoji με καρπούζια εμφανίζονται σε ονόματα χρηστών και κάτω από αναρτήσεις τους σχετικά με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Το καρπούζι έχει μετατραπεί σε σύμβολο της Παλαιστίνης και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση και μάλιστα διπλή.

Η πρώτη αφορά στα χρώματα του φρούτου (κόκκινο, λευκό, μαύρο και πράσινο) τα οποία παραπέμπουν στη σημαία της Παλαιστίνης, γι’ αυτό και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί συμβολικά για να την υποκαταστήσει. Πρόκειται άλλωστε για ένα πολύ δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται τοπικά από Παλαιστίνιους.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος, πιο πρακτικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το καρπούζι ως σύμβολο της Παλαιστίνης και αφορά στη συχνή απαγόρευση ή στον περιορισμό της δημόσια εμφάνισης της παλαιστινιακής σημαίας.

Η πρώτη φορά που το καρπούζι χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης ήταν μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν το Ισραήλ είχε καταφέρει να πάρει υπό τον έλεγχό του τη Γάζα, τη Δυτική όχθη και τη Δυτική Ιερουσαλήμ. Τότε, η κυβέρνηση της χώρας είχε κρίνει παράνομη κάθε δημόσια επίδειξη της σημαίας της Παλαιστίνης και όποιος παρέβαινε τον νόμο, τιμωρούνταν με φυλάκιση.

Έτσι, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το καρπούζι αντί της σημαίας τους, μιας και το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο είναι και αυτό πράσινο, άσπρο, κόκκινο και μαύρο. Βέβαια, μετά από λίγο καιρό, ακόμα κι αυτό αποδείχθηκε επικίνδυνο. Χαρακτηριστικά, ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Sliman Mansour, είχε δηλώσει το 2021, πως όταν το 1980 εξέθετε τα έργα του σε γκαλερί της Ραμάλα, οι αρχές του είχαν πει πως δεν απαγορευόταν μόνο η σημαία, αλλά και τα χρώματά της. Έτσι, ακόμα κι αν ζωγράφιζε ένα πράσινο, άσπρο, κόκκινο και μαύρο λουλούδι, θα κινδύνευε με φυλάκιση. Τελικά, οι αρχές του Ισραήλ έκλεισαν την γκαλερί, καθώς τα έργα κρίθηκαν ως πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.