Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Έρευνα: Η φτώχεια θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία

Η φτώχεια στη Γερμανία συνεχίζει να αυξάνεται. Με συνέπειες για τη δημοκρατία, προειδοποιεί νέα μελέτη του Ιδρύματος Hans Böckler. Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί  άνθρωποι mμε χαμηλό εισόδημα έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές δομές, όπως η πολιτική, η αστυνομία και το κράτος δικαίου. πολλοί άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς από ό,τι οι άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της "Έκθεσης Διανομής 2023" του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Πέμπτη. Οι δύο συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν "σαφή συσχέτιση μεταξύ του εισοδηματικού επιπέδου και της χαμηλής εμπιστοσύνης στους κρατικούς και δημοκρατικούς θεσμούς".

Ομοσπονδιακή Βουλή

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 47% των μόνιμα φτωχών, δηλαδή αυτών που είναι φτωχοί για πέντε ή περισσότερα χρόνια, και λίγο κάτω από το 40% των προσωρινά φτωχών σε αυτή τη χώρα έχουν  χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην Μπούντεσταγκ. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των ατόμων με μεσαία εισοδήματα, μόνο περίπου το 30 % εξέφρασε χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης το 2021 για την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), ενώ μεταξύ των ατόμων με μεγάλο εισόδημα το ποσοστό ήταν μόνο λίγο κάτω από το 19 %.

Πολιτικοί και πολιτικά κόμματα

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των φτωχών έχει σημαντική απόσταση από τους πολιτικούς: Περίπου 58% των μόνιμα φτωχών και σχεδόν 54% των προσωρινά φτωχών δηλώνουν ότι δεν τους εμπιστεύονται καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα πολιτικά κόμματα: 56 και 54 τοις εκατό αντίστοιχα. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους με μεσαία εισοδήματα εκφράζουν επίσης σημαντικό σκεπτικισμό. Μόνο μεταξύ των ατόμων με υψηλά εισοδήματα τα κόμματα και οι πολιτικοί εμπνέουν μεγαλύτερη ή μεγάλη εμπιστοσύνη, με σταθερή πλειοψηφία περίπου 63%.

Κράτος δικαίου και αστυνομία

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εικόνα είναι παρόμοια όταν πρόκειται για την εμπιστοσύνη στην αστυνομία ή το νομικό σύστημα: μεταξύ των ατόμων με υψηλά εισοδήματα, υπάρχουν μόνο λίγοι - πολύ κάτω από το 10% - που δεν εμπιστεύονται κανέναν από τους δύο θεσμούς ή τους εμπιστεύονται ελάχιστα.Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των μόνιμα φτωχών, σχεδόν το 22% εκφράζει ελάχιστη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και σχεδόν το 37% δυσπιστεί απέναντι στο νομικό σύστημα. "Η χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς καθιστά τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε δεξιές λαϊκιστικές συμπεριφορές", προειδοποίησε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Bettina Kohlrausch.

Αύξηση της φτώχειας στην Γερμανία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εισοδηματική φτώχεια στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2022, σχεδόν το 17% των ανθρώπων στη Γερμανία θα ζει σε συνθήκες φτώχειας και περίπου το 10% σε συνθήκες σοβαρής φτώχειας. Το 2010, τα δύο αυτά ποσοστά ήταν ακόμη 14,5 και λίγο κάτω από 8%, αντίστοιχα. οι ειδικοί ορίζουν ως φτωχούς τους ανθρώπους των οποίων το καθαρό εισόδημα του νοικοκυριού είναι μικρότερο από το 60 % του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία. Πολύ φτωχοί είναι όσοι δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε το 50 % του διάμεσου εισοδήματος. Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αυτό αντιστοιχεί το πολύ σε 1.200 ή 1.000 ευρώ μηνιαίως. Οι άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους πάνω από το διπλάσιο ποσό θεωρούνται πλούσιοι. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των πλούσιων νοικοκυριών κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω στο 8% 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.