Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανίας, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.
Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε έναν διαχωρισμό της στατιστικής υπηρεσίας.
Υπάρχουν δυο αριθμοί που αναφέρονται στους Έλληνες που ζουν στην Γερμανία.
Ο ένας αριθμός στον πίνακα αλλοδαπών που είναι: 361.270 και ο δεύτερος αριθμός που αναφέρεται στους κατοίκους της Γερμανίας με μεταναστευτικό υπόβαθρο που είναι 434.000
Ο δεύτερος αριθμός αφορά Έλληνες που έχουν γερμανική υπηκοότητα, ένας από τους γονείς είναι γερμανός ή έχουν άλλου είδους ,,ελληνικό,, μεταναστευτικό υπόβαθρο (Migrationshintergrund).
Στην παρουσίασή μας θα επιλέξουμε την πρώτη επιλογή και αυτό καθώς και οι υπόλοιπες στατιστικές (π.χ. εργασίας) έχουν το συγκεκριμένο αριθμό ως σταθερή στους υπολογισμούς τους.
Πόσα χρόνια στην Γερμανία
- Οι Ελληνες που ήρθαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Γερμανία ανέρχονται σε 149.755
- 15-40 χρόνια παραμονή έχουν 112.730
- Ενώ 98.790 ζουν στην Γερμανία πάνω από 40 χρόνια
Ο μέσος όρος παραμονής των Ελλήνων στην Γερμανία είναι 25,7 χρόνια
Πόσοι Έλληνες ήρθαν και πόσοι έφυγαν το 2022
15.085 ήρθαν στην Γερμανία το 2022. Από αυτούς 3.210 επέστρεψαν πάλι ενώ 1.415 ήταν οι γεννήσεις.
Αντίθετα 16.480 Έλληνες έφυγαν από την Γερμανία. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 2.410 θανάτοι.
Ανύπαντροι και παντρεμένοι
Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά ανύπαντρων και παντρεμένων Ελλήνων στην Γερμανία (42,2% με 43% αντίστοιχα).
Σε ποια κρατίδια ζουν οι περισσότεροι Έλληνες
- Στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ζουν οι περισσότεροι Έλληνες
- Συγκεκριμένα 99.135 (ενώ συνυπολογίζοντας και τους έλληνες με μεταναστευτικό υπόβαθρο 119.000)
- Ακολουθεί η Βάδη Βυρτεμβέργη με 79.805 (113.000)
- η Βαυαρία με 76.610 (82.000)
- η Έσση με 36.470
- η Κάτω Σαξονία με 19.010
- Ενώ τον κατάλογο με πάνω από 10.000 Έλληνες συμπληρώνει το κρατίδιο του Βερολίνου στο οποίο ζουν 16.450 Έλληνες.
Που γεννήθηκαν οι Έλληνες που ζουν στην Γερμανία .
Στην Ελλάδα γεννήθηκαν 220.855 Έλληνες που ζουν στην Γερμανία δηλ. το 61,10%. στην Γερμανία γεννήθηκε το 20,1% και συγκεκριμένα 72.450. Ακολουθεί η Γεωργία με 8.180 (2,3%) , η Αλβανία με 7.405 (2,0%) και το Καζαχτάν με 2.260 (0,6%)
Η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων αναλογικά με τον τοπικό πληθυσμό είναι η Στουτγάρδη με 2,3% ενώ η πόλη με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό Ελλήνων είναι το Μόναχο (αναλυτικά).
Εργαζόμενοι - ανεργία
Ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων είναι 171.760 (Μάιος 2023), ο μέσος όρος των ανέργων είναι 16.728 (τον Νοέμβριο 17.120) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,2%.
Τον Μάιο του 2023 σε επαγγελματική σχολή ήταν δηλωμένα 3.600 άτομα.
Τουρισμός Γερμανία - Ελλάδα
Η Γερμανία ξανά στην πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες και αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 7,1% και διαμορφώθηκε σε 4.543,100 ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε σε 4.491,500.
Σχέσεις Ελλάδας - Απόδημου
Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά το μόνιμο αίτημα των απόδημων για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.
Αρχικά αποδείχτηκε στην πράξη πόση υποκρισία έκρυβε ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή για το δικαίωμα των αποδήμων να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να μην χρειάζεται να μεταβούν στην Ελλάδα αφού στις εθνικές εκλογές συμμετείχαν, κυρίως λόγω των περιορισμών που έβαζε ο εκλογικός νόμος, μόλις 20.000 περίπου απόδημοι.
Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου ψηφίστηκε η άρση όλων των περιορισμών και μάλιστα λίγους μήνες μετά ξεκίνησε και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό (αρχικά για τις ευρωεκλογές). Σήμερα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση.
Για κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο την καλυτέρευση των υπηρεσιών στα Προξενεία (κυρίως με εφαρμογές) θα δείξει ο χρόνος αν πράγματι είναι ικανές να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες όσον αφορά την λειτουργία και εξυπηρέτηση των προξενικών αρχών στο εξωτερικό.
Αυτό που όμως συνεχίζει να απουσιάζει από τον κεντρικό σχεδιασμό της Ελληνικής Πολιτείας είναι μια στρατηγική για τον Ελληνισμό της διασποράς. Να υπάρχει ένας σχεδιασμός και στόχευση που θα ξεκινάει από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και θα επεκτείνεται στον πολιτισμό, τους οργανωμένους φορείς και στην ενίσχυση της αναβάθμισης της ζωής του Ελληνισμού στις χώρες που ζει. Ενας σχεδιασμός που δεν είναι βέβαια υπόθεση ενός ΓΓΑΕ ή υφυπουργού εξωτερικών με αρμοδιότητες στον απόδημο αλλά μια υπόθεση μιας αμφίδρομη σχέσης Ελληνισμού της διασποράς και Μητροπολιτικού κέντρου που θα βασίζεται σ έναν ουσιαστικό διάλογο.
Ελληνικοί οργανωμένοι φορείς στην Γερμανία
Μπορεί να ήταν η πρώτη "φυσιολογική" χρονιά μετά την πανδημία αλλά φάνηκε ότι η 3ετία του κορωνοιού άφησε τα αποτυπώματά της. Οι φορείς ξεκίνησαν "μουδιασμένα". Είτε γιατί η 3ετία ενίσχυσε μια κρίση προσανατολισμού που προυπήρχε είτε γιατί η πανδημία άλλαξε συνήθειες των ανθρώπων, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στους οργανωμένους φορείς. Είτε και τα δυο ...
Υπάρχουν φορείς που συνεχίζουν να αξιοποιούν το διαδίκτυο για παρεμβάσεις γεγονός που μειώνει το κόστος αλλά και το χρόνο. Έτσι και η Ομοσπονδία Θεσσαλών αλλά και των Κρητών είχαν δράσεις μέσω διαδικτύου χωρίς βέβαια να περιορίζονται σ αυτές. Αλλά και το δίκτυο των αιρετών αξιοποιεί την τεχνολογία για ημερίδες και συσκέψεις όπως και ο σύλλογος Ελλήνων επιστημόνων Βερολίνου.
Δραστηριότητες οργανωμένων φορέων ... ανά περιοχή
Η εικόνα που σχηματίστηκε και για τη χρονιά που πέρασε είναι ότι υπάρχουν διάφορες πόλεις που δείχνουν έντονη δράση οι συλλογικοί φορείς αλλά και άλλες πόλεις με σχετικά μεγάλο αριθμό Ελλήνων που δείχνουν μια στασιμότητα (γεγονός βέβαια που μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη προβολή των δράσεών τους).
Κεντρικά δηλ πανγερμανικά υπήρξε φέτος μια δράση που ήταν η δεύτερη παρέλαση που οργανώθηκε στη Στουτγάρδη από την Ελληνική Κοινότητα Βαιμπλινγκεν (σύλλογο Ομογένεια) τον Οκτώβριο και στην οποία συμμετείχαν 76 Κοινότητες, σύλλογοι, σχολεία και μάλιστα το 1/3 των φορέων εκτός του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης. Ενα όντως δύσκολο εγχείρημα σε οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο που δείχνει όμως ότι οι διοργανωτές να κατάφεραν να το καθιερώσουν.
Στις ελληνικές Κοινότητες δεν υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τις δράσεις τους και το ενιαίο συντονισμό.
Αλλά όσο δεν απαντάμε στα κεντρικά ερωτήματα τόσο δεν θα βρεθεί κοινός βηματισμός.
Τι σημαίνει Ελληνική Κοινότητα σε μια κωμόπολη της Γερμανίας όπου δεν υπάρχει άλλος ελληνικός σύλλογος και τη μια Κοινότητα σε μια μεγαλούπολη όπου υπάρχουν πολλοί άλλοι σύλλογοι και φορείς; Είναι ο ίδιος ο ρόλος της Κοινότητας και οι απαιτήσεις της τοπικής (ελληνικής) κοινωνίας ;
Σε ποιο βαθμό η ελληνική πολιτική επικαιρότητα πρέπει να επηρεάζει τη λειτουργία των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανία / εξωτερικό και σε ποιο βαθμό η γερμανική ;
Υπάρχει όντως ουσιαστικό ,,χάσμα,, μεταξύ των Ελλήνων που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία και αυτούς που ζουν στη χώρα εδώ και χρόνια ; Αν ναι μπορεί να αντιμετωπιστεί το χάσμα αυτό ;
Μπορούμε να απευθυνθούμε σ όλη την κοινωνία (ελληνική) όταν αναφερόμαστε σε ,,έλληνες μετανάστες,, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος δεν θεωρεί τον εαυτό του ,,μετανάστη,,;
Μπορούμε να μιλάμε για Κοινότητες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ελλήνων χωρίς να έχουν χώρους στέγασης και τα ΔΣ να συνεδριάζουν στα Καφέ όπως στις αρχές της δεκαετίας του 70; Μπορεί και θέλει ο Ελληνισμός να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός επενδύοντας για τον ίδιο.
Θα ακουμπήσουν οι Κοινότητες / οργανωμένοι φορείς θέματα όπως η διπλή υπηκοότητα -που μπορεί να έχει ξεπεραστεί στην πράξη ως θέμα από μόνο του - δηλ. θέματα που δείχνουν μια ,,φοβηκότητα" να τα προσεγγίσουν.
Η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές στους Δήμους και στις Κοινότητες της Γερμανίας είναι ένα σημαντικό θέμα που οφείλουμε να επικεντρωθούμε ; Αν, ναι γιατί ; Γιατί η συμμετοχή του Ελληνισμού πανγερμανικά είναι συνήθως πολύ χαμηλή ;
Αρκεί ο εθελοντισμός στους οργανωμένους φορείς για να αντιεμτωπίσει τις δυσκολίες της εποχής όπως τον είχαμε ζήσει τις πρώτες δεκαετίες της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης; Αν ναι, γιατί υποχωρεί; Αν όχι, πως θα αντιμετωπιστεί ;
Τελικά ξέρουμε τι θέλει ο Ελληνισμός; Μήπως εν τέλη χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος χωρίς δεδομένα ; Ανοιχτός και με διάθεση να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός του Ελληνισμού της Γερμανίας ;
Καλή χρονιά !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.