Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Ο κυβερνητικός συνασπισμός σπάει το ρεκόρ στις εξαγωγές εξοπλισμών»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, οι εξαγωγές εξοπλισμών από τη Γερμανία σημείωσαν ρεκόρ υπό την κυβέρνηση συνασπισμού SPD, Πρσίνων και FDP, που πριν από δύο χρόνια διεμήνυαν ότι προτίθενται να τις περιορίσουν. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 12η Δεκεμβρίου 2023 εγκρίθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση εξαγωγές εξοπλισμών αξίας τουλάχιστον 11,71 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τη μέχρι τώρα υψηλότερη αξία που είχε σημειωθεί το 2021 (9,35 δισ. ευρώ). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2021 και αύξηση 40% σε σχέση με το 2022, ενώ διευκρινίζεται ότι οι εγκρίσεις αφορούν συγκεκριμένα την εξαγωγή πολεμικών όπλων αξίας 6,15 δισ. ευρώ και την εξαγωγή λοιπών εξοπλισμών αξίας 5,57 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από απάντηση της κυβέρνησης σε ερώτηση της βουλευτού της «Συμμαχίας Sahra Wagenknecht», Sevim Dagdelen, την οποία έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Σημειώνεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των εγκεκριμένων εξαγωγών -ποσό 4,15 δισ. ευρώ- αφορούν στρατιωτικό υλικό προς την Ουκρανία. Περίπου το 90% των εξαγωγών αφορούν κράτη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, την Ουκρανία, καθώς και κράτη που στον έλεγχο των εξαγωγών αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο όπως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Για τις λοιπές τρίτες χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, εγκρίθηκαν εξαγωγές εξοπλισμών συνολικής αξίας 1,76 δισ. ευρώ.
To Spiegel επισημαίνει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, κατόπιν πίεσης του SPD και των Πρασίνων, η νεοσυσταθείσα τότε κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεσή της να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμών και να δρομολογήσει νόμο για τον έλεγχό τους, εξαιτίας όμως του πολέμου στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στροφή στην πολιτική εξοπλισμών και μάλιστα με την ομιλία του Καγκελαρίου Scholz στις 27 Φεβρουαρίου 2022 περί «αλλαγής εποχής», ανετράπη η επιβληθείσα απαγόρευση εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμη περιοχή. Πάντως, η υψηλή αξία των εξαγωγών εξοπλισμών από τη Γερμανία δεν σχετίζεται μόνο με την Ουκρανία: μεταξύ των σημαντικότερων χωρών που εισάγουν εξοπλισμούς από τη Γερμανία συγκαταλέγονται, μετά την Ουκρανία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, δηλαδή πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Στην έβδομη θέση βρίσκεται το Ισραήλ, στο οποίο έχουν εξαχθεί εξοπλισμοί αξίας 323,2 εκατ. ευρώ, ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με το 2022, ενώ τονίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων από 200 εγκρίσεων για εξαγωγές εξοπλισμού προς το Ισραήλ δόθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αφορά ιδίως εξοπλισμούς για την αεράμυνα και την επικοινωνία. Πολύ μικρότερης αξίας ήταν οι εξαγωγές που εγκρίθηκαν φέτος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (78,2 εκατ. ευρώ έως τις 30 Νοεμβρίου), την Αίγυπτο (40,3 εκατ.), το Κατάρ (15,1 εκατ.) και τη Σαουδική Αραβία (13,3 εκατ.).
Τέλος, επισημαίνεται ότι η βουλευτής Dagdelen άσκησε δριμεία κριτική στο ρεκόρ των εξαγωγών εξοπλισμών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, αντί να εγκρίνει εξαγωγές εξοπλισμών σε περιοχές όπου μαίνεται πόλεμος ή εντάσεις και να τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία δωρίζοντας συνεχώς νέα όπλα, θα έπρεπε να δρομολογήσει τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και στην παιδεία στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.