Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Deutschlandfunk: «Ζωή στο κοινωνικό περιθώριο»

«Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει την κοινωνική συμμετοχή των Ρομά. Ως ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση μεταξύ άλλων στην Ελλάδα. Αντιθέτως η Ισπανία θεωρείται πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση των Ρομά».

Ηχητικό ρεπορτάζ της Ροδοθέας Σεραλίδου επικεντρώνεται στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα, παραθέτοντας κατ’ αρχάς μαρτυρίες από τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Νέας Ζωής, σχολιάζοντας ότι οι κάτοικοι ζουν σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας μία δύσκολη καθημερινότητα, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επεμβάσεις της αστυνομίας προς αντιμετώπιση της υψηλής παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα οποία οφείλονται στον μεγαλύτερο βαθμό στην έλλειψη βασικής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των πληθυσμών Ρομά παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την ΕΕ προσπαθούν σε πρώτη φάση να προβούν στη σωστή καταγραφή του προαναφερθέντος πληθυσμού που διαβιεί σε ελληνικό έδαφος.

Επιπροσθέτως γίνεται αναφορά σε εχθρική αντιμετώπιση των Ρομά από τον υπόλοιπο πληθυσμό, με φορείς να προβαίνουν σε κατεδάφιση παράνομων οικισμών, χωρίς ωστόσο προηγουμένως να προσφέρονται εναλλακτικές στους κατοίκους. Επίσης τονίζεται ότι οι Ρομά στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται τον κρατικό μηχανισμό ούτε πιστεύουν ότι εφαρμόζεται το κράτος δικαίου, αντιθέτως, όπως ισχυρίζονται, πέφτουν θύματα διακρίσεων και αστυνομικής βίας.

Τέλος, το ρεπορτάζ εστιάζει στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς κοινωνική ένταξη του εν θέματι πληθυσμού, έχοντας θέσει ως στόχο το 2030 να έχουν βελτιωθεί αισθητά οι συνθήκες διαβίωσής τους, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα, ως οφείλει, έχει καθορίσει τη δική της εθνική στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.