Κι όμως η περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας είναι σχεδόν ανεξερεύνητη από τους τουρίστες, κάτι που έχει να κάνει και με τον Ψυχρό Πόλεμο, επισημαίνουν στο άρθρο τους στις σελίδες ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος της ιστοσελίδας της εφ/δας DIE WELT οι Rita Schulze και Kira Hanser κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή με αναφορές από τα ομηρικά έπη και την Θράκη κατά την αρχαιότητα μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης για να καταλήξουν στη σύγχρονη Δυτική Θράκη που «θεωρείται μία από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας», αλλά με ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη.
Το άρθρο αναδεικνύει την ιδιαίτερη ομορφιά τόσο του φυσικού τοπίου -τονίζοντας τον ιδιαίτερο πλούτο του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα του Έβρου, όπου συγκεντρώνονται περί τα 200.000 πουλιά την άνοιξη και το φθινόπωρο- όσο και της πόλης της Ξάνθης, του πάλαι ποτέ κέντρου καπνοκαλλιέργειας, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αποτελεί «μείξη των τοπικών με οθωμανικά στοιχεία» αλλά και τη διάσημη ζαχαροπλαστική της.
Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με αναφορά στα Πομακοχώρια: «Η εθνοτική μειονότητα (sic) των Πομάκων ζει σε πολλά ορεινά χωριά των συνόρων με τη Βουλγαρία. Οι περί τους 30.000 Πομάκοι μιλούν μια σλαβική διάλεκτο που μοιάζει με τη βουλγαρική. Στο σχολείο σήμερα μαθαίνουν τουρκικά και ελληνικά και είναι μουσουλμάνοι. Στο κέντρο των χωριών, όπως είναι η Μύκη, υπάρχουν τζαμιά με μιναρέδες.
Η μουσική έχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους Πομάκους: τα τραγούδια περνούν από γενιά σε γενιά και πολλοί Πομάκοι ξέρουν απέξω εκατοντάδες στίχους τραγουδιών. Το γεγονός ότι κατάφεραν να διατηρήσουν στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της δικής τους ταυτότητας και πολιτισμού οφείλεται επίσης στη μακρινή απόσταση των δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών στις οποίες ζουν οι Πομάκοι», σημειώνουν οι αρθρογράφοι, οι οποίοι αναφέρονται και στο καθεστώς της Επιτηρούμενης Ζώνης που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «λόγω της γειτνίασής τους με το Ανατολικό Μπλοκ», προσθέτοντας: «Αν και οι περιορισμοί έχουν αρθεί εδώ και χρόνια, πολλοί νέοι μεταναστεύουν στις πόλεις για αναζήτηση εργασίας, με αποτέλεσμα τα χωριά να ερημώνουν όλο και περισσότερο.
Στην Ελλάδα οι Πομάκοι θεωρούνται επίσημα „Έλληνες μουσουλμάνοι“. Στην Τουρκία θεωρούνται „ελληνογενείς Τούρκοι“ (sic).
Δεν είναι σαφές από πού προέρχονται οι Πομάκοι: ουσιαστικά δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την καταγωγή τους, επειδή δεν έχουν δική τους γραπτή γλώσσα. Μια θεωρία είναι ότι μετανάστευσαν από τη Βαλτική στη Μεσόγειο και ήταν Χριστιανοί που εξισλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.