«Προτάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. για την επίλυση του προβλήματος της στελέχωσης των σχολείων»
Συμμεριζόμενοι την αγωνία των γονέων και κηδεμόνων εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη εκπαιδευτικών και αφουγκραζόμενοι την ανησυχία της ομογένειας για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εν γένει, απευθυνόμαστε σε εσάς καλώντας σας να λάβετε άμεσα μέτρα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Η συστηματική πλέον καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών καθίσταται πρόβλημα χρόνιο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των σχολείων, υποβαθμίζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αποτρέποντας τους γονείς από το να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία.
Οι λύσεις που η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. προτείνει κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν στα εξής:
1. Παροχή του επιμισθίου για πέντε χρόνια. Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά την παροχή επιμισθίου μόνο μέχρι και τον τέταρτο χρόνο της απόσπασης. Η παράλογη αυτή διάταξη στην ουσία οδηγεί τους/τις εκπαιδευτικούς στη διακοπή της απόσπασης μετά τη λήξη της τετραετίας, αφού ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν και τον πέμπτο χρόνο, λαμβάνοντας μόνο τις τακτικές τους αποδοχές. Η προσδοκόμενη, λοιπόν, εξοικονόμηση είναι πραγματικά αμελητέα, αφού τη θέση των εκπαιδευτικών που διακόπτουν την απόσπαση λαμβάνουν νέοι/νέες αποσπασμένοι/ες (εάν αυτό καταστεί τελικά δυνατόν), οι οποίοι/ες επίσης λαμβάνουν επιμίσθιο. Το χρόνιο λοιπόν πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να αποσπαστούν, επιβάλει την αλλαγή στρατηγικής και την ενίσχυση της προσπάθειας ώστε οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις θέσεις τους, καλύπτοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, είναι προφανής η ανάγκη της αύξησης του επιμισθίου, αφού αυτό όντας καθηλωμένο στα προ κρίσης επίπεδα, με δυσκολία καλύπτει τις βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
2. Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς -ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούν, εντασσόμενοι σε έναν ενιαίο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται όλοι οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί βάσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει για τα χρόνια που προβλέπεται. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν για προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό ή να αποσπαστούν εκ νέου.
3. Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών που ζητούν παράταση πέραν της εξαετίας, εκπαιδευτικοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εξωθήθηκαν στην παραίτηση και την ανάκληση της απόσπασης, αφού κάθε χρόνο τοποθετούνταν σε σχολεία που απείχαν εκατοντάδες πολλές φορές μεταξύ τους χιλιόμετρα, αναγκαζόμενοι να μετακινούνται καθημερινά σε αποστάσεις μεγαλύτερες των τριών ωρών από τον τόπο κατοικίας τους. Μαθηματικοί, φιλόλογοι, δάσκαλοι και συνάδελφοι/ισσες της γερμανικής φιλολογίας εξωθήθηκαν στην άδεια άνευ αποδοχών και την παραίτηση, την ίδια στιγμή που τα σχολεία έμεναν άδεια από εκπαιδευτικούς και τα συντονιστικά γραφεία κατέφευγαν απεγνωσμένα στην «ακριβή» λύση των ωρομισθίων.
Σε αυτή την πολύ κρίσιμη πραγματικά στιγμή για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σας καλούμε να προβείτε σε αποφασιστικά βήματα και αλλαγή ενός απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Η αντιπρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ευγενία Τσολοπούλου Σπυρίδων Λαμπρινός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.