Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

DW: Ανησυχία Ελλάδας για τους ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας

Deutsche Welle «Ελλάδα: Ανησυχία για τους ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας»

Ρεπορτάζ της Kaki Bali για τη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle αναφέρει ότι ελληνικά ΜΜΕ και πολιτικοί ασκούν κριτική στην απόφαση της Γερμανίας για συνοριακούς ελέγχους προς περιορισμό της μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για αντι-ευρωπαϊκή απόφαση, που αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση άγεται και φέρεται από το ακροδεξιό κόμμα AfD. Επιπλέον η Ελλάδα φοβάται και ένα φαινόμενο ‘ντόμινο’, σε περίπτωση που και άλλα κ-μ της ΕΕ αποφασίσουν να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα.

Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται πως η Γερμανία θα επιστρέφει στην Ελλάδα πρόσφυγες, των οποίων η αίτηση ασύλου, πριν ταξιδέψουν στη Γερμανία, είχε γίνει ήδη δεκτή στην Ελλάδα. «Ο Scholz ζητά την επιστροφή 30.000 Αφγανών στην Ελλάδα και μας προσφέρει 15.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα» τιτλοφορείται χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης δεν επιβεβαιώνει αυτά τα στοιχεία, ωστόσο η διάψευση γίνεται με σιγανό και χλιαρό τρόπο. Κι αυτό επειδή επί του παρόντος συμφέρει τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απασχολεί η μετανάστευση τη δημοσιότητα, και μάλιστα όχι εξαιτίας της ελληνικής πολιτικής, αλλά λόγω μιας γερμανικής απόφασης. Με αυτόν τον τρόπο τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων μένουν στο περιθώριο, εκτιμά η δημοσιογράφος. Γιατί, όπως προκύπτει και από μια δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, οι πρόσφυγες και η μετανάστευση δεν απασχολούν τόσο πολύ τους ψηφοφόρους. Όπως απάντησε το 34,5% των ερωτηθέντων, οι πολίτες δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε άλλα ζητήματα, όπως το υψηλό κόστος διαβίωσης, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις, οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και η γενικότερη οικονομική κατάσταση. Για όλα αυτά τα ζητήματα ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία αξιολογείται άσχημα από τους ερωτηθέντες, σχολιάζει η Kaki Bali.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα μόλις 36.000 αφίξεις, ενώ το 2015 κατέφυγαν στην Ελλάδα περίπου 857.000 άνθρωποι. Η ελληνική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι η απόφαση του Scholz για συνοριακούς ελέγχους αποτελεί μια πρόχειρη και βιαστική απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται επ’ αόριστον το ευρωπαϊκό δίκαιο και η Συνθήκη του Σένγκεν.  Εξάλλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει κάνει παραπάνω από αρκετά για το θέμα της μετανάστευσης, καθώς η χώρα είναι ο φύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, αλλά φιλοξενεί και μεγάλες προσφυγικές δομές σε πολλά ελληνικά νησιά.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει υπέρμετρα μεγάλο βάρος στο θέμα της μετανάστευσης. Παρατίθεται επιπλέον η άποψη της ερευνήτριας του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρίας Γαβουνέλη, η οποία κάνει λόγο για ‘κοντόφθαλμη’ απόφαση της Γερμανίας, που θα βλάψει την ευρωπαϊκή ενότητα χωρίς να λύσει το πρόβλημα.

Αναφορές γίνονται και στο φαινόμενο της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, ενώ, τέλος, προβάλλονται δηλώσεις του καθηγητή πολιτικών επιστημών Παναγιώτη Ιωακειμίδη, ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση Scholz προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς με μια απόφαση, η οποία δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.