Handelsblatt: «Έτσι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών φέρνει τους φοροφυγάδες ενώπιον του ταμείου»
«Η Ελλάδα καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή, με τα έσοδα να αυξάνονται εντυπωσιακά. Κυρίως ένα μέτρο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο.»
Άρθρο του Gerd Höhler αναφέρει εισαγωγικά ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Christian Lindner θα έπρεπε να ζηλεύει τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει κάθε μήνας ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, γιατί τα ελληνικά ταμεία είναι γεμάτα. Τους πρώτους 8 μήνες του έτους τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν το πλάνο των 1,9 εκ. ευρώ, μια επίδοση σχεδόν 5% υψηλότερη από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό.
Τα περισσότερα έσοδα σχετίζονται εν μέρει με τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά 2,3%, όταν οι χώρες της ευρωζώνης κατέγραψαν μέση ανάπτυξη μόλις 0,6%. Ωστόσο τα υψηλά φορολογικά έσοδα οφείλονται κυρίως, στο ότι η Ελλάδα καταπολεμά με επιτυχία τη φοροδιαφυγή.
Εδώ και καιρό οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να εισπράξουν φόρους έμοιαζαν αποσπασματικές. Όλες οι κυβερνητικές συμμαχίες απέφευγαν τη σύγκρουση με ισχυρές ομάδες ψηφοφόρων, όπως γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι μία από τις προτεραιότητές του. ‘Μπορεί να γίνει’ έγραψε τώρα σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υλοποιήσει τις αλλαγές που πολλοί Έλληνες θεωρούσαν αδύνατες, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει ως κίνητρο τις μέχρι τώρα επιτυχίες. ‘Θα συνεχίσουμε’ υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι βλέπει τον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής ως αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η φοροδιαφυγή ήταν μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης το 2010, ωστόσο η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ σχεδόν στο μισό από το 2017 μέχρι το 2021. Έτσι κατέγραψε τα μεγαλύτερα βήματα προόδου στην καταπολέμηση της αποφυγής καταβολής ΦΠΑ μετά τη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος. Από το περασμένο έτος όλα τα ταμεία και τα τερματικά καρτών σε μεγάλες και ατομικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και σε μπαρ και εστιατόρια, πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τις αρχές του δημοσίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στην εφορία να έχει εικόνα των πωλήσεων σε πραγματικό χρόνο. Οι πωλητές στις λαϊκές αγορές και οι οδηγοί ταξί έχουν επίσης την υποχρέωση να δέχονται πληρωμές με κάρτα, γεγονός που οδήγησε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών κατά 15,2%, σε σχέση με το περασμένο έτος.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι μεγάλη φοροδιαφυγή καταγραφόταν μέχρι πρόσφατα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Παρουσιάζονται στοιχεία του Πανεπιστημίου του Tübingen, σύμφωνα με τα οποία το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα ανερχόταν το περασμένο έτος στο 21,7% του επίσημου ΑΕΠ. Σημαντικό μέρος ευθύνης φέρουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν διάφορες δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων. Ο αρθρογράφος συμπληρώνει ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ρωτούν τους πελάτες πριν καθορίσουν την τιμή των υπηρεσιών τους αν θέλουν απόδειξη ή όχι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδακη, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα των 11.000 ευρώ.
Το άρθρο τονίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει πλέον να φορολογούνται για ένα τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών μόνο από την νέα φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένει αύξηση των εσόδων κατά 874 εκ. ευρώ. Χάρη στις νέες φορολογικές πηγές που εμφανίζονται, το πρωτογενές πλεόνασμα, που είχε προϋπολογιστεί στο 2,1 % μπορεί και να ανέβει τελικά στο 2,4%. Μέρος των εσόδων θα δοθεί για την απομείωση του χρέους. Η Ελλάδα θέλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να αποπληρώσει πρόωρα δανεική βοήθεια ύψους 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δόσεις δανείων, οι οποίες λήγουν από το 2026 μέχρι το 2028. Μέχρι το 2028 το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μειώσει το ποσοστό του χρέους στο 130% του ΑΕΠ. Θα πρόκειται για μια μείωση κατά 77% σε σχέση με το έτος του κορωνοϊού 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.