Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Tagesschau.de «Οι ελληνικές τράπεζες ξανά στα χέρια ιδιωτών»

«Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα: το ελληνικό κράτος επιστρέψει το μερίδιό του στα πιστωτικά ιδρύματα, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία της επανιδιωτικοποίησης ταχύτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί.»

Άρθρο του Moritz Pompl αναφέρεται στην επιστροφή από το ελληνικό κράτος και των τελευταίων μεριδίων ελληνικών τραπεζών που κατείχε, ως μέτρο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μέχρι τώρα το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε περίπου το 1/5 των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Το μερίδιο αυτό εισάγεται κατά ένα μέρος στο χρηματιστήριο και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι εκπλήξεις -όπως στην περίπτωση της συγχώνευσης της ιταλικής Uni Credit με την γερμανική Commerbank-  ένα μέρος των μετοχών προορίζεται για εγχώριους επενδυτές. Η πώληση σημαίνει ότι το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης αποδεσμεύεται και από το τελευταίο μερίδιο συμμετοχής του στις μεγάλες τράπεζες και πρόκειται στη συνέχεια να καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.