Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης χορηγός της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας `Ψηφιακή Σάντα`.
Μνήμη σου μπάρμπα Γιάννη...
Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης στηρίζει με χορηγία του την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ``Ψηφιακή Σάντα`` στη μνήμη του Σανταίου αγωνιστή για τη δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, Γιάννη Πασαλίδη.
Στηρίζει το ιερό πάθος των συντελεστών της, στηρίζει περήφανα την υποδειγματική λειτουργία της, στηρίζει το καινοτόμο της όραμα, στηρίζει την επιστημονικότητά της, τους ανιδιοτελείς εργάτες της, στηρίζει τα όσα απίστευτα έχει καταφέρει και θα παρασταθεί με τα κουράγια του στα όσα σπουδαία σχεδιάζει στο μέλλον.
Η `Ψηφιακή Σάντα`, ένα εργαστήρι διαχείρισης εθελοντικού κεφαλαίου αφοσιωμένων ζηλωτών της προσφυγικής Μνήμης, ερευνά και απογράφει ψηφιακά τη γενεαλογία και το οικογενειακό υπόβαθρο χιλιάδων Ρωμιών του Πόντου με καταγωγή από την επτάκωμη Σαντά του Πόντου.
Πρόκειται για την ογκοδέστερη! ιχνηλάτιση γενογραφικού αποτυπώματος Ελλήνων,
η οποία φτάνει σε βάθος τριών αιώνων, απογράφοντας χιλιάδες πρόσωπα και οικογενειακές ιστορίες, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα συνάρτησης περαιτέρω στοιχείων, νέων συνάψεων, επικαιροποιήσεων κλπ.
Το ερευνητικό έργο της `Ψηφιακής Σάντας`, το οποίο απαίτησε την αυταπάρνηση των εμπνευστών της τα τελευταία χρόνια, τους προσωπικούς τους οικονομικούς πόρους, πολυέξοδα ταξίδια, υπεραντλαντικές! έρευνες, άπειρες ώρες τηλεφωνικών και δια ζώσης συνεντεύξεων, διασταυρώσεις σε ληξιαρχεία, door to door οχλήσεις προσώπων, περιηγήσεις σε κοιμητήρια!, σπουδή σε βιβλιογραφίες, πολύωρες ζημώσεις ιστοριοδιφίας, προσεταιρισμούς πληροφορητών, κοπιώδη μεθοδικότητα και προπάντων ασκητική ανιδιοτέλεια, παραδίδεται δωρεάν στον παρατηρητή και εξελίσσεται διαρκώς στη διαδικτυακή πλατφόρμα του facebook ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ``ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΝΤΑ`` με το πλεονέκτημα διάδρασης κάθε ακόλουθου ενδιαφερόμενου.
Οι καταγραφές, πέραν του αυτονόητου ενδιαφέροντος για τον μεταπροσφυγικό ελληνισμό εν γένει, μάλιστα του εκ Σάντας καταγόμενου, αποκτούν ως προστιθέμενες αξίες
την τεχνογνωσία στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τη μεθοδολογία συλλογής στοιχείων,
ενώ ο ήδη αποταμιευμένος όγκος δεδομένων αποτελεί δυνητική βιβλιογραφία για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, όπως για τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Με εγνωσμένη την πολύπαθη διασπορά εκατοντάδων οικογενειών από το βυζαντινό πόλισμα της Σαντάς στην Ελλάδα, όπως επίσης στην προ Λωζάνης αλλά και μετεμφυλιακή προσφυγιά
σε Ρωσία, ΕΣΣΔ, Αμερική και Ευρώπη, γίνεται κατανοητό πως μία σημαντική διάσταση του ταμιευτήρα `Ψηφιακή Σάντα` είναι η έτι περαιτέρω διαφώτιση ιστορικών στιγμιότυπων για την διεπιστημονική κατανόηση των ταυτοτικών προσδιορισμών όχι μόνο των Σανταίων, των απογόνων και μεταοικισμών τους, αλλά περισσότερο για την επιδραστικότητα αυτών στις πολιτικές και κοινωνικές τους εξωστρέφειες.
Άμεσα και αυτονόητα βεβαίως εμπλουτίζεται η ίδια η λαογραφία των Σανταίων, καθώς οι συλλεγμένες πληροφορίες μαρτυρούν επιπλέον και τις ιδιότυπες εθιμικές συμπεριφορές των κοινωνιών της Σαντάς.
Τραγούδια, μελωδίες, ήθη, έθιμα, γλωσσικό ιδίωμα, θυμοσοφία, λογοτεχνία και ιδιόλεκτοι σφυγμοί στο οικοσύστημα της Σάντας προκύπτουν αυτόματα και διασώζονται από τους συντελεστές της Ψ.Σ. στη διάρκεια των ερευνών τους.
Συμπερασματικά, κάθε ενδιαφερόμενος-η, με απότερη καταγωγή από την Σαντά μπορεί
να απευθυνθεί στον ψηφιακό φορέα Ψ.Σ, παραθέτοντας οικογενειακές του μαρτυρίες διασταυρώνοντας περί του γενεαλογικού του δένδρου, να διαβουλευθεί με τους διαχειριστές της
πλατφόρμας και να δηλώσει εφόσον επιθυμεί την εθελοντική του συμμετοχή στην ομάδα εργασίας της.
Ευκταία βέβαια θα παραμένει η μίμηση της πρωτοβουλίας `Ψηφιακή Σάντα` από φορείς και
ομάδες αργατίας με ανάλογους προορισμούς όπως `Ψηφιακή Ματσούκα`, `Ψηφιακή Κρώμνη`,
`Ψηφιακή Αργυρούπολη` κοκ.
Η `Ψηφιακή Σάντα`, όπως ο `Ποντιακός Στίχος`, το `Μουσικό Ποντιακό Αρχείο`, ο ψηφιακός `Φάρος` με το αρχείο Στάθη Ευσταθιάδη, το kotsari.com, και απειροελάχιστοι ακόμη blogότοποι,
με την ευπατρίδικη αυταπάρνηση και το εξώλογο προσωπικό γινάτι των συντελεστών τους
περισώζουν αντ `αυτών την αξιοπρέπεια των εκατοντάδων καταστατικών αρχών των Ποντιακών Συλλόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στους άοκνους εξορύκτες ιστορικών θησαυρών, στους πιονιέρους εμπνευστές και πρωτεργάτες
της Ψηφιακής Σάντας, Δημήτρη Πιπερίδη, Θανάση Στυλίδη, Κουρτίδη Κώστα και στον πείσμωνα `μετενλή` Χρήστο Αηδονίδη, ο ευγνώμων ποντιακός ελληνισμός και η επιστημονική κοινότητα οφείλουν διαρκή και μοναδική αναγνώριση.
e.V Cardinal Bessario Nürnberg
A.D MMXXV
Καλανταρή μέσαγμαν,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.