Στη συνέχεια σημειώνεται ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρική τους κατοικία λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια, τα οποία ακολουθούν τις αυξητικές τάσεις των τιμών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά κατοικίας αποτελεί ύστερη συνέπεια της κρίσης χρέους που πέρασε η χώρα τη δεκαετία του 2010. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν τότε κατά 40% κατά μέσο όρο. Έκτοτε διαμορφώθηκαν εκ νέου στις τιμές που ίσχυαν προ κρίσης, ωστόσο το πραγματικό εισόδημα του πληθυσμού είναι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατά 23,7% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2009.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συρρικνώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει έλλειψη 212.000 κατοικιών στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η επιλογή πολλών ιδιοκτητών να εκμεταλλεύονται οικονομικά τα ακίνητά τους ως τουριστικά καταλύματα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ σημαντικά μεγάλος αριθμός κατοικιών (περί τις 793.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) είναι κενές.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, επιχορηγώντας την αγορά κατοικίας για νέα ζευγάρια, ενώ προσφέρονται και κίνητρα σε όσους εκμισθωτές διαθέτουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση και όχι μέσω βραχυπρόσθεσμης μίσθωσης. Ο αρθρογράφος επισημαίνει, τέλος, ότι η προβληματική κατάσταση στην αγορά/εκμίσθωση κατοικίας έχει συνέπειες και στη δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα, με το ποσοστό γεννήσεων να σημειώνει πτωτική τάση, καθώς πολλά νέα ζευγάρια διστάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης αντίστοιχης κατοικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.