Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

«Τέλος στο βέτο - Ο Scholz υπέρ των αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην ΕΕ»

«Τέλος στο βέτο - Ο Scholz υπέρ των αποφάσεων κατά πλειοψηφία στην ΕΕ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα DIE WELT

«Σε συνέντευξή του στην WELT, ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την Εξωτερική Πολιτική -όπως το ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταστεί πιο ικανή να ενεργεί σε κεντρικής σημασίας θέματα. Ο Scholz επιδιώκει να διευκολύνει την συνεργασία με τη Γαλλία στον τομέα των εξοπλισμών. Και έχει μια υπόσχεση για το μέλλον της Bundeswehr»

Συνέντευξη του υποψήφιου Καγκελαρίου του SPD Olaf Scholz στον Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη της WELT Robin Alexander, τον πολιτικό συντάκτη Nikolaus Doll και τον επικεφαλής σχολιαστή της ε/φ Jacques Schuster :

Ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD, Olaf Scholz, τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στην WELT AM SONNTAG, ο Scholz δήλωσε: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο περιθώριο επιδεικνύοντας μικρό ενδιαφέρον και να κάνουμε με κακή διάθεση σχόλια για τα τρέχοντα γεγονότα. Είναι δουλειά μας να φροντίσουμε με ενεργητικότητα, ούτως ώστε η ΕΕ να γίνει καλύτερη. Και αυτό θα συμβεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν βρισκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας». Ο Scholz προτείνει «να συνεργαστούμε πολύ πιο στενά απ’ ό,τι μέχρι τώρα».

Στο μέλλον, οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή Οικονομική και Εξωτερική Πολιτική θα πρέπει να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία «αντί να μπλοκάρουμε ο ένας τον άλλο με την ομοφωνία». «Ο στόχος είναι να ομιλεί η Ευρώπη με μία φωνή και να βρει κοινές απαντήσεις στην Εξωτερική Πολιτική, την Εμπορική Πολιτική και, για παράδειγμα, στα ζητήματα του Προσφυγικού και της Μετανάστευσης».

Ο Scholz τάχθηκε επίσης υπέρ της διευκόλυνσης της συνεργασίας με τη Γαλλία στον τομέα των εξοπλισμών. «Χρειαζόμαστε έναν διάδρομο, από τον οποίο θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς. Ίσως ένα είδος "Ομάδας Σοφών" θα μπορούσε να διατυπώνει απόψεις σχετικά με συγκεκριμένες αποφάσεις εξαγωγής όπλων».

Μέχρι τώρα, οι γερμανικές επιφυλάξεις σχετικά με τη συνεργασία με το Παρίσι στον τομέα των εξοπλισμών έχουν προκαλέσει επανειλημμένα δυσαρέσκεια.

Ο Scholz δήλωσε επίσης ότι θα λάβει απόφαση για την πυρηνική συμμετοχή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ μόνον κατόπιν συναίνεσης με τους συμμάχους. Η κορυφαία υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει τέλος στην γερμανική συμμετοχή σε περίπτωση εκλογικής της νίκης.

Ο Scholz επανέλαβε την δέσμευσή του στην Ατλαντική Συμμαχία: «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Χρειαζόμαστε την στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον σημερινό κόσμο μόνον από κοινού μπορούμε να προστατεύουμε την Δημοκρατία», δήλωσε ο Scholz.

Ακόμη υπερασπίστηκε τον εξοπλισμό της Bundeswehr κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου. «Είναι καλό για την Bundeswehr το ότι οι κακοί καιροί έχουν παρέλθει», είπε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού πέτυχε αύξηση τον δαπανών για την Bundeswehr κατά 36%. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι αυτό είναι σωστό». Ο Scholz πρόσθεσε: «Η Bundeswehr θα πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένη. Θα υποστηρίζω αυτήν την άποψη και στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.