Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Διαμαρτυρίες μπροστά από το Προξενείο της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Εξαιτίας του Εμπορικού Ακολούθου: Διαμαρτυρίες μπροστά από το Προξενείο της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Εξαιτίας του Εμπορικού Ακολούθου: Διαμαρτυρίες μπροστά από το Προξενείο της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη»

«Επικρίσεις προκαλεί η πιθανή τοποθέτηση του Yusuf Yerkel στη θέση του Εμπορικού Ακολούθου της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τουρκία το 2014, κλώτσησε έναν διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος»

Το ρεπορτάζ της συντάκτριας της τοπικής έκδοσης της ε/φ στην περιοχή της Φρανκφούρτης Monika Ganster αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η ανεπιβεβαίωτη τοποθέτηση στελέχους στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας απασχολεί αυτήν την περίοδο κομμάτι της τουρκικής κοινότητας, και όχι μόνο στην πόλη της Φρανκφούρτης. Ο Yusuf Yerkel, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Erdogan, πρόκειται σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών τουρκικών ΜΜΕ να γίνει ο νέος Εμπορικός Ακόλουθος της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη.

Οι σύμβουλοι συνήθως παραμένουν στο παρασκήνιο, αλλά ο Yerkel έγινε διεθνώς γνωστός τον Μάιο του 2014, όταν μπροστά σε φωτογράφους κλώτσησε επανειλημμένα έναν διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Όπως και άλλοι συνάδελφοί του, ο Erdal Kocabiyik διαμαρτυρόταν για την επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην πόλη Soma της Τουρκίας, όπου λίγες μέρες νωρίτερα ένα ορυχείο είχε καταρρεύσει και 301 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Εξοργισμένοι συγγενείς των θυμάτων και ανθρακωρύχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τους θανάτους, αποδίδοντάς τους στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Όταν η εικόνα του Yerkel να κλωτσά έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Erdogan τον απομάκρυνε από σύμβουλό του, ο Yerkel όμως έχει μείνει μέχρι σήμερα ατιμώρητος για την επίθεση.

Ο Yerkel αποτελεί για την κοινή γνώμη σύμβολο της πολιτικής διαχείρισης της καταστροφής στη Soma, δηλώνει ο βουλευτής του τοπικού Κοινοβουλίου Turgut Yüksel (SPD) και εκφράζει την ελπίδα ότι η καλή συνεργασία μεταξύ του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας και των Αρχών, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων της Έσσης δεν θα ζημιωθεί. Η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου Hilime Arslaner-Gölbasi (Πράσινοι) θεωρεί επίσης ότι ο Yerkel «δεν είναι αντάξιος» ενός διπλωματικού αξιώματος. Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία τον έχει χαρακτηρίσει ως εχθρό της Δημοκρατίας που δεν επιτρέπεται να γίνει Εμπορικός Ακόλουθος.

Η τοποθέτηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως. Προφανώς πρόκειται για τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ώστε κανείς δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κατηγορηματικά. Ούτε το ίδιο το Γενικό Προξενείο ή το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θέλησαν να σχολιάσουν σχετικό ερώτημα της FAZ.

Παρόλα αυτά, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εκφράζονται αντιδράσεις στο ενδεχόμενο τοποθέτησης του Yerkel στη Φρανκφούρτη. Αρκετές οργανώσεις και πολιτικοί τουρκικής καταγωγής από διάφορα κόμματα προσκάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας. Η διαμαρτυρία υποστηρίζεται και από τη Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων της περιοχής Ρήνου-Μάιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.