Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

FOCUS: Μείωση του δείκτη δημοσίου χρέος στην Ελλάδα και Ε.Ε.

«Η Ελλάδα με σημαντική πτώση - Παρά τον πόλεμο: Το χρέος μειώνεται δραματικά σε πολλές χώρες της ΕΕ»

«Το 2022 δεν ήταν χρονιά καλών ειδήσεων. Τουλάχιστον υπήρξε μια καλή εξέλιξη σε ένα ζήτημα –το δημόσιο χρέος των χωρών της ΕΕ. Οι δείκτες του χρέους έπεσαν σε πολλές χώρες, μερικές φορές ακόμη και δραματικά»

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Μείον 23,3%: Ο δείκτης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά μεταξύ του Δ’ Τριμήνου του 2022 και του ίδιου Τριμήνου το 2021. Και δεν ήταν μόνο στην πριν από μερικά χρόνια προβληματική χώρα της Ευρωζώνης που μειώθηκε σημαντικά ο δείκτης του χρέους.

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ ο δείκτης του χρέους μειώθηκε κατά 3,9 και 4,0% αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Συνολικά, ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους στην Ένωση ανέρχεται πλέον στο 84%, ενώ στη Νομισματική Ένωση στο 91,6%.

Εκτός από την Ελλάδα, και άλλες μικρότερες χώρες εξέπληξαν θετικά με σημαντική πτώση του δημοσίου χρέους τους -όπως η Ιρλανδία (μείωση 10,7%), η Πορτογαλία (μείον 11,5%) και η Κύπρος (μείον 14,7%).

Πτώση καταγράφηκε και στη Γερμανία. Ο δείκτης του χρέους μειώθηκε κατά 3,0% από 69,3% σε 66,3% του ΑΕΠ. Μόνο τέσσερις από τις 27 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση του δείκτη χρέους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: Η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, οι αυξήσεις του χρέους δεν συγκρίνονται με τις σε κάποιες φορές διψήφιες μειώσεις. Ο λόγος του χρέους στην Τσεχία, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά μόλις 2,1% και ανήλθε σε 44,1%.

Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου τεράστιου πληθωρισμού στην Ευρώπη, η μείωση του δείκτη χρέους στέλνει καταρχήν ένα θετικό οικονομικό μήνυμα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι στατιστικολόγοι, αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται στην πιο φειδωλή στάση των κυβερνήσεων. Η μείωση του χρέους οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι η οικονομική ισχύς των χωρών της ΕΕ μεταξύ του τέλους του 2021 και του τέλους του 2022 ενισχύθηκε σε απόλυτους αριθμούς περισσότερο από το χρέος.

Οι 27 χώρες της ΕΕ συσσώρευσαν κατά την εν λόγω περίοδο νέα χρέη ύψους 446 δισ. ευρώ. Και αυτά τα χρέη γίνεται ολοένα και πιο ακριβά. Η ΕΚΤ αυξάνει αυτήν την περίοδο απότομα τα επιτόκια, προκειμένου να ωθήσει περαιτέρω προς την τιμή-στόχο του 2,0% τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο 6,9%.

Τα χρέη που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ή να αναληφθούν θα γίνουν πιο ακριβά, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις ή το κράτος. Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Γιατί παρά τη σημαντική πτώση του δείκτη του χρέους, η Αθήνα εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 356 δισ. ευρώ ή 171% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: FOCUS ONLINE 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.