Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε στον Eckart Aretz ο καθηγητής Johann Georg Goldammer, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), ο οποίος επισημαίνει ότι στις πυρκαγιές στην Ελλάδα καίγεται η τυπικά μεσογειακή βλάστηση -δηλαδή χαμηλή βλάστηση- και εξηγεί ότι στη Ρόδο και την Εύβοια οι πυρκαγιές μαίνονται σε περιοχές που τελευταία δεν καλλιεργούνταν εντατικά και οι πυρκαγιές αυτές επεκτάθηκαν στον αστικό ιστό, πλήττοντας και τον τουρισμό.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τη δεκαετία του ΄80, οι επίσης πολλές πυρκαγιές που μαίνονταν δεν τροφοδοτούνταν όπως σήμερα, καθώς πλέον με την παρακμή της γεωργίας και της καλλιέργειας της γης, τη γήρανση του πληθυσμού στα χωριά και την επέκταση του τουρισμού, δεν καλλιεργείται εντατικά η γη όπως άλλοτε.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που συνεστήθη μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, ο καθηγητής Goldammer δηλώνει ότι ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, του είχε αναθέσει τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και εξηγεί ότι στην έκθεση που προέκυψε στο πλαίσιο μιας «εθνικής στρογγυλής τραπέζης», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δίδεται έμφαση στη διαχείριση της γης, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό μετασχηματισμό, όπως επίσης τον μετασχηματισμό της αγροτικής γης και την κλιματική κρίση, ενώ παρατηρεί ότι μετά την ήττα του Τσίπρα το 2019 και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σίγουρα εφαρμόστηκαν ορισμένα πράγματα», συνολικά όμως πρόκειται για απίστευτα μακρά διαδικασία, όπως τονίζει ο ίδιος. Ο Goldammer σημειώνει στη συνέντευξή του ότι χρειάζεται ένας «ήπιος τουρισμός», που σίγουρα δεν θα προσελκύει μαζικά τους τουρίστες, αλλά μετά την εμπειρία της καταστροφής μεγάλων εκτάσεων και των επιχειρήσεων μαζικής εκκένωσης, θα πρέπει, όπως λέει, οι οικισμοί και οι κάτοικοί τους να είναι πιο ασφαλείς. Αναφέρεται, δε, στον όρο "Village Defense", που παραπέμπει στη συμμετοχή όλων στην πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ εν συνεχεία σχολιάζει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διάσωση των ανθρώπων και κατόπιν στην προστασία οικισμών, κρίσιμων υποδομών και του τοπίου. Πρόκειται για «παγκοσμίως αποδεκτή γραμμή», αλλά είναι υπό συζήτηση το αν θα μπορούσαν οι προτεραιότητες να διαφέρουν, όπως λέει.
Στις ΗΠΑ, ο νόμος ορίζει ότι τη στιγμή που γίνεται εκκένωση, όλοι πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Αυτή είναι η λεγόμενη φιλοσοφία "Leave". Στην Αυστραλία, από την άλλη πλευρά, στηρίζονται επίσης στο "stay and defend". Όσοι μπορούν να μείνουν, μένουν στη θέση τους όσο το δυνατόν περισσότερο και προστατεύουν τα κτίρια και τα τοπία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.